Varje dag utsätts människor i Stockholm för våld i nära relationer, ofta i sitt eget hem. Enligt Brottsförebyggande rådet har nästan var fjärde kvinna och var sjätte man någon gång drabbats av våld i en nära relation.

För att motverka detta ska nu Stockholms allmännyttiga bostadsbolag utbilda sina husvärdar, bovärdar och bostadstekniker i att upptäcka och agera vid tecken på våld i hemmet.

Linn Bernhardsson, chef för bosocialt och avtalsförvaltning på Stockholmshem, menar att de nya rutinerna fyller ett tidigare tomrum.

– När direktivet kom blev det tydligt att vi saknat tydliga rutiner och kunskap för att hantera dessa situationer. Vi har självklart agerat på känsla, men nu kan vi sprida det betydligt bredare, så att fler kan känna sig trygga med vad de ska titta efter och vad som händer när vi agerar, säger hon.

Varningstecken

Det nya stödmaterialet lyfter fram en rad varningstecken att vara uppmärksam på. Det kan vara skador på bostaden – som sönderslagna möbler eller hål i väggar – eller klagomål från grannar om högljudda bråk. 

Synliga fysiska skador på de boende och ovanliga beteendemönster, som att en person inte vill prata själv eller vägrar släppa in personal om partnern inte är hemma, lyfts också fram.

Forskning visar att de som utsätts för våld ofta har svårt att berätta om det om ingen frågar. Samtidigt känner många en osäkerhet kring att ställa frågor, vilket gör att tydliga rutiner och stöd i organisationen är viktiga. 

Rädsla för ilska

Materialet tar även upp vanliga myter som kan hindra att personal agerar, som rädslan för att den utsatta ska bli arg eller att oron ska visa sig vara obefogad. Det är något Linn Bernhardsson känner igen.

– Det har funnits en rädsla hos oss över att den som är utsatt ska reagera med ilska eller att man misstolkat situationen och drar igång en stor apparat i onödan. Vi hoppas att stödmaterialet ska stärka våra medarbetare att våga mer, säger hon.

Unik möjlighet: "Kan rädda liv"

Bostadsbolagen har en unik möjlighet att upptäcka våld, då de faktiskt rör sig i folks hem.

Bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) ser detta som en livsviktig insats.

– Våra fastighetsskötare och bovärdar rör sig både i fastigheterna och inne i människors hem. Om de kan bidra till att tidigt upptäcka tecken på våld, kan det bokstavligt talat rädda liv, säger hon.