– Vi har sonderat terrängen och sett att det finns ett stort intresse för hyperlokala grönsaker i Sollentuna, säger Magnus Leydner.
Tanken är i första hand att sälja grönsaker, kål, örter och blommor till lokala handlare, men även i mindre skala till privatpersoner och via den Rekoring som anordnas i Häggvik två gånger i månaden.
– Redan nu säljer vi till Ica Maxi i Häggvik, och även andra handlare har visat intresse. Vi ska kunna nå våra butiker själva, utan mellanhänder, och vi ska kunna leverera med elcykel eller till och med till fots, säger Magnus Leydner.
Containern på plats
De grödor som redan säljs på Ica Maxi odlas i Täby Park där två containrar står sedan ett och ett halvt år.
Sedan i förra veckan står en container även utanför Stinsen, men det kommer att dröja lite innan grönsakerna från den är redo att skördas.
– Vi har en cykel på sex sju veckor med plantor i olika faser hela tiden, men när vi väl är igång kommer vi att skörda här varje vecka, säger Magnus Leydner.
Extremt yteffektivt
Lokaltidningen Mitt i hälsar på i en av de två containrarna i Täby Park för att se hur det funkar.
Magnus Leydner visar upp en av de två odlingscontainrarna i Täby Park.
Tomas Stark
– Containern är specialutrustad för att skapa ett litet ekosystem, med optimala förutsättningar. Det går inte nödvändigtvis snabbare men det blir mer förutsägbart än på friland eller i växthus, säger Magnus Leydner
För att inte tala om yteffektivt. Magnus Leydner förklarar att det han kan odla i en container på 30 kvadratmeter skulle skulle kräva en yta på 6 000 kvadratmeter på friland.
Lampor ger fotosyntes
Det är möjligt tack vare tekniken hydroponisk odling, där man inte använder sig av jord utan växterna får all näring direkt från vattnet, och att odlingen sker på ett antal skjutbara vertikala ”väggar”.
Magnus Leydner visar en av väggarna där både röd ekbladssallad och frissésallad börjar bli redo för skörd. De är så lika varandra att de nästan ser klonade ut.
För att visa slår Magnus Leydner på fotosyntesen, ett stort antal röda och blå smålampor som tillsammans bildar ett lila sken. Normalt lyser de cirka 14 timmar per dygn.
Disco? Nej bara lite fotosyntes i form av ett stort antal små röda och blå lampor.
Tomas Stark
– Men det går bara åt 110–120 kilowattimmar om dagen, inte mer än i en dåligt isolerad villa i Sollentuna, säger han.
Vattensnålt
Inte heller vatten går åt i nämnvärd omfattning. Odlingarna i de två containrarna klarar sig på 12–13 liter per dag. Att odla samma volym på friodling skulle kräva 96 procent mer vatten, enligt Magnus Leydner.
Första stadiet. Här sår Magnus Leydner och hans medarbetare genom att peta ner ett frö i varje liten torvplugg. Pluggen blötläggs och när fröt har vuxit upp till en stickling med fins rötter transplanteras den till den vertikala panelen intill. "Barnkammaren kallar vi det här", säger Magnus.
Tomas Stark
Fördelarna tycks staplas på varandra, så varför är fenomenet inte ännu mer utbrett?
– Det som håller tillbaka utvecklingen i dag är framför allt de konventionella produkterna. I butik köper många färdigpackade påsar med blandsallader från all världens hörn för att man är van vid det. Där handlar det om odling i stora volymer, men vi kan nästan tangera det kilopriset.
I pluggen gjord av torv och kokos pillas ett frö ner. När sticklingen är redo flyttas den till odlingsväggen där den får växa med hjälp av enbart vatten och näring. Till sist är det dags för skörd, som med den färdiga kiribatisalladen till höger. "Vi plockar bort några få blad, det blir väldigt lite svinn. Miljön här är högteknologisk, men det är mycket hantverksmässigt i processen", säger Magnus Leydner.
Tomas Stark
Planer på att växa finns dock.
– Ja, ambitionen är att varje butik ska kunna ha en container vid lastkajen, som att nästan alla i dag har bake off och kan erbjuda kunderna nybakade baguetter varje dag, säger han.
Dit är det en bit. Magnus Leydner har nu, i och med containern vid Stinsen, odling på fyra platser i Sverige.
Magnus Leydner vid Stinsen när odlingscontainern levererades i förra veckan.
Privat
I Häggvik för att stanna
I Södra Häggvik byggs bostäder och inom några år är det kvarteret Stinsen 1:s tur, men Magnus Leydner planerar att finnas kvar i området.
– Ja, vi har pratat med fastighetsägaren om det. Containern är ju enkel att flytta, väldigt flexibel. Vi har kommit till Södra Häggvik för att stanna.