På Gyllenstiernsgatan 10 planerar fastighetsägaren, fackförbundet Vision, för en omfattande renovering av de 18 lägenheterna i huset som byggdes i slutet av 1950-talet.

Lägenheterna ska bland annat få nya kök och badrum och ekparkett i alla rum. Men en majoritet av hushållen har motsatt sig planerna, och fastighetsägaren har därför vänt sig till domstol för att få tillstånd att gå vidare.

– Det känns som en lyxrenovering – de checkar av alla boxar för att kunna höja hyran, säger Maria Antonsson som bott i huset i 12 år.

Bra för miljön?

På sin hemsida skriver Vision att renoveringen ska vara ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Det är Maria Antonsson, som är fritidspolitker för Miljöpartiet, skeptisk till.

– Att riva ut originalinredning av bra kvalitet är naturligtvis dåligt ur miljösynpunkt. Många har kvar sina originalkök, de är jättefina men skulle behöva fräschas upp.

14 hyresgäster på Gyllenstiernsgatan 10 har inte gått med på fastighetsägarens renoveringsplaner.

14 hyresgäster på Gyllenstiernsgatan 10 har inte gått med på fastighetsägarens renoveringsplaner.

Malin Lövkvist

På den punkten får hon medhåll av en annan av hyresgästerna i huset – Sture Nordh.

– Jag uppskattar Visions arbete med klimatfrågorna. Men att göra en sådan här renovering där så mycket av den gamla inredningen rivs ut är helt fel ur miljösynpunkt. Det riskerar att skada Visions anseende i klimatfrågan väldigt mycket.

Sture Nordh, som har en lång karriär inom fackföreningsrörelsen bakom sig, har varit ordförande för både TCO och just Vision (som på den tiden hette SKTF). Han menar att processen har skötts på ett sätt som inte anstår hans före detta arbetsgivare.

– De har inte velat ha något samråd med oss hyresgäster och informationen har varit undermålig. Det är illa när ett fackförbund som strävar efter att påverka arbetsgivare att lyssna inte själva är beredda att göra det.

Maria Antonsson bekräftar att hyresgästerna försökt få till gemensamma möten för om renoveringsplanerna.

– De har inte velat träffa oss alla tillsammans utan bara en och en, säger hon.

Från början var det tal om ett vanligt stambyte.

– Vi vill jättegärna ha ett stambyte. Det skulle ta tre månader sa de då. Men när Vision bytte förvaltare, till ett bolag som är fastighetsutvecklare, ändrade de inriktning till något som mer eller mindre är en totalrenovering.

Måste flytta ut

Visions nuvarande planer innebär också att hyresgästerna måste flytta ut ur sina lägenheter helt under arbetet.

– Vi vet inte hur lång tid det handlar om, men vi har hört ett år. Det är många äldre i huset som skulle få det jobbigt att flytta, inte bara en utan två gånger.

Fastighetsägaren Vision säger till Mitt i Östermalm att det blir mer effektivt, och därmed med miljövänligt, att renovera hela huset samtidigt. Då behöver man inte byta ut inredning i takt med att den inte längre håller måttet.

Är köken i ett så dåligt skick att de behövs bytas ut?

– Ja, vi har gjort den bedömningen. Det finns några enstaka som har relativt bra kvalitet men även de kommer behöva underhåll. Därför har vi tagit beslutet att byta ut alla samtidigt.  

– Planen är att köken ska återbrukas, vi har kontakt med andra som är intresserade av köken. Då kommer vi demontera dem varsamt och sen återbruka dem i andra fastigheter, säger Caroline Cederquist, press- och opinionschef på Vision.  

Om de är i ett sådant skick att de går att återbruka, varför inte behålla dem i nuvarande fastighet?  

– Om vi behåller några nu kommer vi om ett par år även behöva byta ut dessa. Det blir en större klimatpåverkan om vi blir tvungna att återkommande gå in i fastigheten och genomföra fler renoveringar under flera år. Det blir inte särskilt klimatsmart. Det är också för hyresgästernas bästa. De ska kunna ha hållbara och energismarta kök, säger Caroline Cederquist.

En som inte skriver under på det är Folke Björk, professor i byggvetenskap och verksam vid Hållbara byggnader på KTH.

– Om du vill ha ett cirkulärt samhälle finns det inget bättre sätt att spara på resurser än att använda det som redan är byggt så länge det går.

Professorn: Bara för att höja hyran

Folke Björk är en av författarna till KTH-rapporten Stegvis renovering från 2020. I den konstaterar författarna att det tvärtom är mer ekonomiskt och mindre komplext att renovera en fastighets olika system var för sig.

– Det är naturligtvis fullt möjligt att renovera lägenheterna i olika takt, i bostadsrättsföreningar gör man alltid så. Det finns bara en förklaring till den här typen av omfattande renoveringar: det är att man måste göra en standardförbättring för att få höja hyran, säger Folke Björk.

Att det skulle vara en lyxrenovering menar Vision inte stämmer, utan pekar på att det är nödvändiga renoveringar. Den väntade hyreshöjning menar Vision är rimlig utifrån jämförelser med kringliggande fastigheter. 

– Vi förstår att det kan kännas som en hyreshöjning. Hyran kommer förstås att förhandlas med hyresgästföreningen. Det är ingen lyx vi pratar om, det är nödvändiga åtgärder, säger Caroline Cederquist.