– Jag gör serien för mina barns skull, säger Mattias Eriksson och bjuder på kaffe i villan på Tynningö.

Vid matrumsbordet står stora skärmar som ska användas vid lanseringen av tvåan i Mattias planerade trilogi.

Böckerna om Drömmakaren handlar om en påhittad figur som har förmågan att kontrollera energiflöden och bygga upp världar för barn som sörjer.

I centrum för berättelsen: Två systrar baserade på Mattias egna döttrar.

Dessutom förekommer vänner och bekanta och platser man som Tynningöbo känner igen, till och med kojan på familjens tomt. Men det är mest i första boken ”Världarnas sten”.

Bygger på verkliga händelser

I den nya som släpps nu i dagarna flyttar handlingen delvis från ”Tyrgonia” till Los Angeles, fantasifierad till ”Los Anglia”.

Mattias förklarar: För runt 16 år sedan var familjen nyinflyttad på ön, hade köpt tomt, byggde hus, fick sitt första barn och skaffade katt.

Katten Diesel blev en synnerligen kär familjemedlem och äldsta dottern tog det extra hårt när han dog för några år sedan.

– Jag kunde inte nå och trösta min dotter, men en av mina bästa vänner sa saker som hon tog till sig:

”Titta dig omkring, allt omkring är energi, inget försvinner någonsin, han flödar runt. Det är energi som har tendens att leta sig in i dina drömmar”.

– Jag började skriva ner händelser om Diesel, som den när en uggla försökte ta honom.

Så småningom växte allt till en berättelse där verkliga platser och personer vävdes in.

– Den första boken är till hundra procent sprungen ur saker som hänt. Det är väldigt mycket att finna tröst när någon gått bort, säger Mattias som de senaste två åren även förlorat sin pappa och mamma.

– Farsan levde fortfarande när jag höll på att skriva första boken. Han tyckte det var väldigt roligt och var den som pushade.

Gillar fantasy

Pappa Conny var också med på ett hörn när Mattias byggde den märkliga kojan på tomten som återkommer i Drömmakaren. På taket finns en stol med utsikt över sjön Maren, en av många platser där Mattias brukar sitta och skriva.

Har du några förebilder?

– Tolkien är ju gudfader, så det är en blinkning till Sagan om Ringen, fast för yngre. Jag har läst ganska mycket fantasy. Harry Potter, Tolkien och vuxenfantasy.

Officiellt är målgruppen för Drömmakaren 9–12 år, men språkmässigt måste man vara en avancerad 9-åring för att hänga med, säger han. Hans egna döttrar var 9 och 12 när de första gången hörde berättelsen, med storasyster i huvudrollen, under namnet Amira Jones.

Blev inte lillasyster avundsjuk då?

– Hon accepterar. Det som de hade svårast att acceptera var att Diesel heter Jack i boken.

Del två i trilogin, ”Den förlorade pojken” släpps 14 november. Samtidigt släpps historien även som ljudbok. Böckerna är illustrerade av Anders Bergström Hjälte.