Stockholms stad har beslutat att med omedelbar verkan dra in bidragen till den ideella föreningen Kris Stockholm, Kriminellas revansch i samhället, och har samtidigt lämnat in en polisanmälan.
Beslutet kommer efter att det framkommit att ledande personer inom Kris Stockholm använt föreningens pengar för privata ändamål, något som först rapporterades av SVT Stockholm.
– Vi har dragit in bidragen på 750 000 kronor årligen. De har bland annat använt skattepengarna för restaurangnotor och parkeringsböter. Det är inte det som har varit syftet och det är jättetråkigt, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd till Mitt i.
Medger brister: "Olyckligt"
Enligt ljudinspelningar från Kris Stockholms årsmöte, som SVT tagit del av, erkände Sara Woldu, föreningens ordförande, och Germay Woldu, förbundsordförande och kassör i föreningen, brister i sin hantering av ekonomin.
Föreningsmedel ska ha använts till privata utgifter som restaurangbesök, parkeringsavgifter och drivmedel till privata bilar. Dessutom har handkassan på drygt 10 000 kronor försvunnit, skriver SVT.
Germay Woldu förklarar att vissa misstag skett oavsiktligt, exempelvis att parkeringsavgifter betalats via ett konto kopplat till föreningen.
– Jag hade två kort kopplade till min Easypark och då har kontot som tillhör Kris Stockholm råkat användas. Det är olyckligt. Men så fort vi märkte detta åtgärdade vi det och betalade tillbaka pengarna, säger han till Mitt i.
Germay Woldu, förbundsordförande och kassör i Kris Stockholm.
Baldur Bragusson/Pressbild
Några privata restaurangbesök förnekar han däremot.
– Restaurangbesök har gjorts, men det är när vi är ute och käkar med mammagruppen eller när vi har enskilda samtal. Människorna vi jobbar med har ingen god ekonomi och många har skyddad identitet. Då behöver man ta samtalen ute och bjuda på en lunch. Allting kan förklaras, säger han.
Fakturerat via eget bolag
Paret Woldu har återbetalat 32 000 kronor till föreningen, men frågetecken kvarstår. Trots sina ledande roller har de även fakturerat föreningen för konsulttjänster via sitt eget handelsbolag, något som ifrågasatts av staden.
– Det finns en del saker som vi inte tycker rimmar med hur en ideell förening ska se ut, säger Alexander Ojanne.
Germay Woldu försvarar agerandet och menar att hans fru, som inte var anställd vid tillfället, behövde fakturera när hon tillfälligt tog över som verksamhetsansvarig.
Söker nya alternativ
Stockholms stad undersöker nu andra alternativ för att stödja före detta kriminella som vill lämna brottsligheten bakom sig.
– Det här är i grund och botten en verksamhet som vi vill ska bedrivas. Kriminella som väljer att lämna den kriminella världen behöver allt stöd de kan få. Så det blir en frustration när de borde göra ett viktigt jobb, men så väljer några individer att lägga pengarna i egen ficka, säger Alexander Ojanne.
Germay Woldu kritiserar stadens agerande och hävdar att Kris Stockholm inte fått chansen att försvara sig i ett möte.
– Vi välkomnar att polisen nu får avgöra om det sköts på rätt sätt eller inte, men under tiden tycker vi att man ska fortsätta ge bidragen. Då slipper människor bli arbetslösa eller återvända till fängelse, säger han.