Bostadsinbrott drabbar ofta hårt. Dels genom förlust av värdesaker, dels av obehaget av att någon tagit sig in i hemmet.

Var man bor spelar roll för risken att få ovälkommet besök. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, som undersökt hur frekvensen av inbrott skiljer sig mellan stadsdelarna under perioden 2018-2022, sticker vissa stadsdelar i Solna ut.

I Västra skogen/Pampas anmäldes 703 inbrott per 100 000 hushåll och år. Det är mest i Solna. Minst drabbade är boende i Kungshamra och Hagastaden.

Solnas kommunpolis Daniel Godman lyfter att både modus och brottsplatser förändras snabbt och går i cykler.

– Så statistiken kan ge en skev bild. Vår uppfattning är att det inte finns något utmärkande område i Solna när det gäller inbrott, möjligen att vi ser en något ökad frekvens i Näckrosen just nu.

Säkra hela hemmet

Daniel Godman uppmanar Solnaborna att hålla sig ajour med polisens information och tips kring hur man kan skydda sig mot inbrott.

Att säkerhetsinventera hemma – hela hemmet – är a och o.

– Vi har sett exempel på när man har jättebra säkerhetsdörr på framsidan men en altandörr på baksidan som är otroligt lättforcerad. Själva lägenheterna och entréerna i en fastighet kan ha bra skydd medan källar- och vindsförråd är väldigt sårbara.

I somras fick en ny inbrottsmetod stor medial uppmärksamhet sedan frätande syra använts för att förstöra dörrlås i Stockholmsområdet.

I Solna anmäldes fyra syrainbrott i samband med detta, samtliga i Huvudsta, sedan upphörde tillvägagångssättet.