– Vi har samlat så mycket material att vi inte kan hålla tyst längre, säger en av personerna bakom det öppna brevet om Enebacken.

– Det är inte bara vi sjuksköterskor, det är hela huset. Anställda kommer till oss med tårar i ögonen.

Redan 2022 kontaktade Österåkers kommuns medicinskt ansvarig sjuksköterska Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) och uppgav att Enebacken hade ”stora brister”, bland annat när det gällde bemanning och läkemedelshantering, och att det pågått under flera år.

Trots det får nu boendet åter kritik.

2022 köpte Forenede care bolaget som skötte driften av Enebacken. Sedan första juni driver man äldreboendet enligt ett nytt avtal med Österåkers kommun.

2022 köpte Forenede care bolaget som skötte driften av Enebacken. Sedan första juni driver man äldreboendet enligt ett nytt avtal med Österåkers kommun.

Malin Lövkvist

Tillsammans har sex anställda och tidigare anställda på Enebacken skrivit ett 28 sidor långt öppet brev där äldreboendet bland annat beskrivs som ”det där hemsökta huset man ser i en skräckfilm”. De skriver att de helt saknar förtroende för Forenede Care, ledningen, chefer och att problemen bland annat beror på vårdkoncernens önskan att vinstmaximera. De kräver därför att kommunen omedelbart tar över verksamheten.

Tidigare oro

Enebacken är Österåkers största särskilda boende med 108 lägenheter. Så sent som i våras uttryckte oppositionspartierna S, RP, V och MP i Österåker stark oro för Enebacken i och med en ny upphandling som trädde i kraft 1 juni.

Efter det öppna brevet förnyar Socialdemokraterna sitt krav på att kommunen ska ta över verksamheten i egen regi:

– Förhållandena på Enebacken är under all kritik. Vi har under flera år påkallat det allvarliga läget, säger Lars Jule Frid (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Kritik bestraffas

Enligt brevskrivarna har läget blivit värre sedan årsskiftet. De menar att den nya ledningen har satt ökad press på personalen.

Vad är värst ur de äldres perspektiv?

– Det finns inte hygienartiklar nog för att hålla en god, basal vård­hygien.

– Och vi har inte omläggningsmaterial. Förr kunde vi se till så att det inte blev sår, nu blir det sår.

Annan kritik handlar om att enskilda sjuksköterskor har för stort omvårdnadsansvar.

– De anställde två nya sjuksköterskor nu i augusti, men bägge sa upp sig med en gång. Den ena upplevde att hon bara fick två timmars introduktion, sedan skulle hon vara ensam på en avdelning. Det är inte patientsäkert.

Enligt brevskrivarna hade en boende inte duschat på tre månader och andra inte fått mat på 17 timmar. Rutiner kring läkemedel, även narkotikaklassade, beskrivs som röriga. Synpunkter från medarbetare uppfattas som kritik av ledningen.

Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care.

Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care.

Forenede care

Bolag håller inte med

När Mitt i kontaktar Forenede care och ber dess vd Madeleine Lundström kommentera blir svaret att de ser med oro på vad de upplever som ”grova personangrepp” och att det, enligt företaget ”väcker frågor om brevskrivarnas egentliga intentioner”.

Madeleine Lundström, vd på Forenede care.

Madeleine Lundström, vd på Forenede care.

Forenede care

Forenede care skriver vidare att man tar arbetsmiljöfrågor, medarbetare och kvalitet på största allvar och att man hela tiden arbetat tätt med Österåkers kommun, fack och medarbetare för att förbättra Enebacken.

Påståendena om tystnadskultur och vinstmaximering tillbakavisas helt.

Mona Bakhshi Poor
, socialdirektör  
Österåkers kommun.

Mona Bakhshi Poor
, socialdirektör  
Österåkers kommun.

Sussi/Österåkers kommun

När Mitt i söker Forenede care igen för att få tydligare svar skriver Roy Sundvall, kommunikationschef, att det inte stämmer att en boende inte duschat på tre månader, och andra påståenden i det öppna brevet är, enligt honom, ”i stort helt utan grund˝.

Socialdirektör Mona Bakhshi Poor på Österåkers kommun har också tagit del av det öppna brevet:

– Vi tar personalens synpunkter på största allvar och granskar situationen noggrant. Jag träffade personligen vd för Förenade care dagen efter att brevet kom till vår kännedom, och begärde en förklaring.

– När det gäller Enebacken har vi en handlingsplan som vi följer noggrant, i samarbete med Förenade Care. Detta innebär bland annat annonserade och oannonserade besök på vardagar, kvällar och helger.

Äldreboende: ”Ingen anledning till stark oro”

Enebackens äldreboende i Österåker drar ner på personalen. ”Brukligt i branschen” säger bolaget, apropå kritik från fack, S, RP, MP och V.

– Den oron vi hör är från personal som jobbar där. Det är oro i ledningen, de byter ut folk och ändrar i scheman. Det är inget bra arbetsklimat, säger Benny Hansen, ledamot för Roslagspartiet i Österåkers vård- och omsorgsnämnd.

Tillsammans med oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har han skrivit en debattartikel där han och kollegerna uttrycker ”stark oro” för boende och personal på Enebackens äldreboende.

Enligt partierna ska Enebacken minska bemanningen med över femton personer och personalen nattetid med över 30 procent.

”Inget som påverkar kvalitet”

Nu svarar Forenede care på kritiken.

”Vi ser ingen anledning till oro och ännu mindre stark oro” skriver Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care som driver äldreboendet. Han påpekar också att ett nytt avtal med kommunen börjar gälla 1 juni.

När det gäller bemanningen uppger han att antalet personer per avdelning kommer att vara två till tre beroende på inriktning (somatik/korttidsboende), ”vilket är både enligt nya avtalet men också brukligt i branschen och inget som påverkar kvalitet eller arbetsbelastning”.

Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care.

Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care.

Forenede care

Facket Kommunal är också kritiskt. I en insändare skriver Zandra Michal, avdelningsordförande på Kommunal Stockholms län att personaltätheten för mindre än tio år sedan var dubbelt så hög som idag. ”Och nu vill man skära ner den med ytterligare en tredjedel. Färre ska göra mer”.

”Att nya förutsättningar och förändringar rörande dessa kan påverka medarbetares upplevelse av sin vardag har vi full förståelse” skriver Roy Sundvall på Forenede care och uppger att bolaget ”strävar att arbeta nära fack för möta dessa frågor på ett progressivt sätt”.

Nya avtalet vassare

Han skriver även att bolaget ”hela tiden har det bästa för verksamheten framför ögonen”.

Innan Forenede care tog över kritiserades Enebacken för bland annat sjuksköterskebrist, bristande avvikelsehantering och bristande läkemedelshantering.

Roy Sundvall uppger att företaget arbetat hårt för att komma tillrätta med fel och att ett specialist-team ska stärka ”såväl ledarskap som vård och omsorg" från och med 1 juni.

Enligt Benny Hansen (RP) innehåller det nya avtalet också bättre möjligheter för kommunen att styra Forenede care.

– Enligt det avtal som löper nu kan vi inte göra så mycket. Men det som kommer har mycket fler sanktioner som vi kan göra. Det är mycket vassare, säger han.

Mitt i har även sökt Enebackens verksamhetschef.

Det är inget bra arbetsklimat

Många ägare och utförare

I april 2017 vann privata Temabo uppdraget att driva Enebackens äldreboende, på uppdrag av Österåkers kommun. Avtalet gällde till 2021, och förlängdes sedan till sista maj 2024.

I november 2018 köptes hela vårdkoncernen Temabo av vård- och omsorgsföretaget A & O (Ansvar och Omsorg).

December 2022 köptes A & O i sin tur av danska Forenede-koncernen (Förenade care).

Under 2023 upphandlade kommunen på nytt driften av Enebacken. Forende care vann upphandlingen och avtalet träder i kraft 2024-06-01.

Enebacken är Österåkers största särskilda boende med 108 lägenheter. Många av de boende har demenssjukdomar och två avdelningar har personer med stort omvårdnadsbehov.

Källa: Österåkers kommun, Forenede care, Mitt i

Enebackens äldreboende.

Enebackens äldreboende.

Österåkers kommun

Omsorgsjätte: ”Ingen anledning till oro”

Forenede care om personalminskningarna ✔ ”Brukligt i branschen” ✔ Kritik från fack och politiker