Under förre helgen inträffade nio inbrott där en eller fler gärningspersoner brutit sig in i bostäder genom att hälla syra i låset. Sedan i maj har det inträffat drygt 50 gånger. Det rapporterar Dagens Nyheter. Enligt tidningen kan det handla om en stöldliga.

Metoden ska ha använts tidigare i Tyskland, men fram till i förra veckan var det ett sällsynt tillvägagångssätt i Stockholm. Från att ha gått från cirka tio fall i Stockholmsområdet under en period på tre-fyra veckor har det ökat kraftigt.

I helgen inträffade också flertalet inbrott i Solna där gärningspersonen eller personerna hällt syra i låsmekanismen på ytterdörrar.

Tyst – men farligt

Tidiga uppgifter pekade på att salpetersyra använts för att fräta sig in i hemmen. Men Ulf Ellervik, avdelningsföreståndare på Centrum för analys och syntes på Lunds universitet, vill inte dra några slutsatser.

– Det är något lurt med detta. Även riktigt starka syror fräter inte sönder metall så snabbt och det skulle dessutom behövas ganska stora mängder. Trots att det tydligen påstås ha hänt utomlands finns det nästan ingen tillförlitlig information om vad det skulle vara för vätska och hur det har gått till, säger han.

Även om inbrottsmetoden låter obehaglig, är det de klassiska råden som gör mest nytta, menar Per Klingvall.

Även om inbrottsmetoden låter obehaglig, är det de klassiska råden som gör mest nytta, menar Per Klingvall.

Stöldskyddsföreningen

Tillvägagångssättet innebär att man förhållandevis tyst kan ta sig in i bostäderna och stjäla gods. På Facebook uppmanar polisen i Solna-Sundbyberg allmänheten höra av sig om man skulle se eller höra något som påminner om brottsmetoden.

Skydda dig

Oavsett om det är salpetersyra eller inte som tjuvarna använder, kan det vara skadligt om man kommer för nära.

– Om man skulle komma hem och det har skett ett sånt här inbrott ska man absolut inte ta på de delarna där det har funnits vätska. Jag skulle också se till att vädra ut ordentligt inne och i trapphuset, säger Per Klingvall, rådgivningschef på Stöldskyddsföreningen.

Men hur skyddar man sig från den metoden? Enligt Per är det de klassiska råden som håller längst.

– Det här är ett nytt sätt att begå inbrott på, men de generella tipsen gäller fortfarande. Det allra viktigaste är att man har en grannsamverkan med polis och boende i området. Det andra tipset är att få det att se ut som att man fortfarande är hemma, till exempel ha en tajmer på ljus eller leksaker i trädgården. Det tredje är att om du har ett larm – se till att det är ljudligt.

Europol är nu inkopplade, säger Monica Krüger vid gränspolisen.

Det har cirkulerat uppgifter om att inbrottstjuvarna använder salpetersyra?

– Ja, det är bekräftat från forensiskt centrum att det har använts salpetersyra, men det har blandats med en annan vätska, säger hon.