Anneli Ekskogs dotter Molly hade precis fyllt 14 år när hon tog sitt liv i maj 2023. Det var tredje försöket på kort tid.

Några månader tidigare hade hennes Bup-mottagning i Solna stängt och patienterna förts över till Bup i Sollentuna.

Ungefär samtidigt gjorde Molly sitt första självmordsförsök. Ändå tog det över fyra månader innan hon fick en läkarkontakt på sin nya mottagning.

– Det blev ett stort glapp. Vi hade behövt hjälp pronto. Hon borde ha fått adhd-medicin och antidepressiva, säger mamma Anneli Ekskog.

Det är också viktigt att barnet får ha kontakt med samma personer, och att de inte slits bort, påpekar hon.

– Molly fick berätta om sitt mående för nya personer gång på gång.

Anneli Ekskog anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Myndigheten skriver i sitt beslut att Bup "brustit avseende fördröjd vård, uppföljning av läkemedelsbehandling samt den medicinska handläggningen av suicidrisk".

Lades inte in

Även Bup-akuten, dit Molly fördes vid självmordsförsöken, kritiseras för brister i bedömningen av suicidrisken.

– Vi blev inte tagna på allvar. Vi kanske borde ha legat på mer, men man litar ju på vården. Läkarna på akuten frågade henne om hon ville stanna kvar, hon sa nej och då blev hon inte inlagd. Bara en gång lades hon in över natten, därefter sa läkaren "vi kan inte göra mer för dig just nu".

Och sedan var det för sent.

Hemma i villan i Sundbyberg tronar ett foto på Molly i köket. Hunden Greta, som familjen skaffade för Mollys skull, är en tröst, och förstås familjens övriga barn.

Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, har haft problem med köer och personalbrist i flera år. 2021 beslöts att färre, men större, mottagningar ska råda bot på detta.

Kritisk

16 mottagningar har blivit 11. De i Solna, Botkyrka och Sundbyberg har stängt.

Täbymottagningen flyttar i vår till samma hus som Danderydsmottagningen, och den i Bromma stänger den 31 januari och blir en mottagning för neuropsykiatriska utredningar. Patienterna förs över till en av mottagningarna på Kungsholmen.

Ibland tänker jag att det var skönt för henne att slippa allt detta.

Charlotte Broberg, oppositionspolitiker i regionen (M) är kritisk till rockaderna.

– Det blir längre restider och är riskfyllt för unga sköra patienter. Förändringarna har inte analyserats tillräckligt, och heller inte kommunicerats, säger hon.

Bup:s ansvar

Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet, tycker att Moderaterna hycklar:

– De var med på beslutet 2021 och då gjordes en gedigen utredning. Nu låtsas de inte förstå. Verksamheterna gör konsekvensanalyser inför varje förändring, säger hon.

Hon säger att politikerna skjuter till resurser för patientsäkra övergångar, och att det är professionen som ska se till så att så sker.

Göran Rydén, verksamhetschef vid Bup, skriver i ett mejl att de själva anser att när det gäller Molly så finns det saker de kunnat göra bättre, och att de därför gjorde en Lex Maria-anmälan.

Sedan dess har de haft kompetenshöjande insatser, som seminarium kring depression och läkemedel, suicidalitet och prevention.

"Vi har, och tar alltid, ansvar för att lära av de misstag som vi begår. Så kommer vi även att göra i detta fall” skriver han.

Såg inget hopp

Molly avled genom suicid den 22 maj 2023. Anneli Ekskog säger att familjen alltid varit öppna om dotterns mående, och om att Molly ansåg sig född med fel könsidentitet.

– Väntan på en utredning för könsdysfori var ett och ett halvt år. Dessutom hade de börjat vara restriktiva med de stopphormoner som hon ville ha. Hon kände att det inte fanns något hopp, bara ännu en psykologutredning. Ibland tänker jag att det var skönt för henne att slippa allt detta.

Längre resor till Bup-mottagningarna slår hårt mot unga

Tonåringen vill inte leva längre, och när hens terapeut slutade innan sommaren eskalerade problemen. Familjen har hamnat i kläm i den omorganisering som nu sker i inom Bup.

Tonåringen skär sig och kan aldrig lämnas ensam. Det tog månader innan hen fick en ny terapeut – som slutar nu till jul.

– Mitt barn gråter varje kväll och säger "låt mig somna in". Vad svarar man? säger mamman med panik i rösten.

Familjen har hamnat i kläm i de förändringar som pågår inom Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup.

Mottagningarna i Solna och Botkyrka försvinner vid årsskiftet, och patienterna flyttas till Sollentuna respektive Huddinge och Skärholmen. Mottagningen i Sundbyberg ska också stängas, och patienterna där planeras att fördelas till Järva och Sollentuna.

https://www.mitti.se/nyheter/bup-solna-stanger-950-barn-berors/repvew!854Z6GXJ8OtFL0P1cB8acg/

Enligt mamman är närhet a och o. Hennes barn skulle aldrig klara att åka kollektivt. Utan bil skulle de inte ta sig någonstans.

Personal slutar

För Solnas del har omorganiseringen redan lett till att halva personalstyrkan slutat.

Just bristen på personal anförs annars som anledning till att mottagningar slås ihop. Större mottagningar med fler anställda blir mindre sårbara, och med mindre press på varje medarbetare. På så vis ska fler välja att jobba på Bup, är tanken.

– Ambitionen är att få till en hållbar arbetssituation. Att vi har engagerade medarbetare som trivs i sitt uppdrag är den enskilt viktigaste faktorn för att korta köer, skriver verksamhetschef Göran Rydén i ett mejl.  

Håller inte med

Förutom de 11 mottagningar i regional regi som blir kvar finns två privata, i Haninge och Järva. De drivs av företaget Prima vård för regionens räkning, och de har även mottagningen i Botkyrka som nu läggs ner.

Maj-Britt Giacobini Arnér, medicinskt ansvarig vid Prima i Botkyrka, tror inte att det är storleken som avgör:

– Regionen har missat att analysera skillnaden mellan de mottagningar som fungerar och som har en god personaluppsättning och de som har svårt att rekrytera. Det handlar nog mer om organisation och arbetssätt än storlek, säger hon.

Sämre nätverkande

Hon menar också att samarbetet mellan Bup och skolan, socialtjänsten, Bumm och polisen slås sönder, och att många familjer har svårt att ta sig till andra mottagningar, bland annat av oro för att stöta på ungdomsgäng från rivaliserande områden.

Göran Rydén säger att han förstår att man vill ha vården nära, men att "möjligheterna att erbjuda kvalitet är större om vi kan samla fler som blir riktigt duktiga på viss behandling och som också kan utbilda och coacha yngre kollegor".

Vård ska då kunna ges snabbare och sammantaget hoppas han att det ska väga upp nackdelarna med längre resvägar.

Klen tröst

Men för mamman vars barn behöver hjälp nu är det en klen tröst.

– Vår terapeut, som verkligen vill jobba med barn som har det så här svårt, slutar och säger att hon inte längre kan stå för en verksamhet där patienterna tvingas att åka långt, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/pojke-fick-nobben-fran-bup-gang-pa-gang/repujh!L@ijm2l0eMKaN5849I5FKw/

Så ska barn få hjälp

Vårdcentral: Lindriga till måttliga psykiatriska problem som sömnstörning, oro, rädsla och nedstämdhet.

Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, Bup: Måttlig till svår psykiatrisk problematik som depression, psykos, ätstörning, tvång och svårare former av ångest. Adhd-utredningar.

De 16 lokala mottagningar som finns idag ersätts med 9 geografiska ansvarsområden, där det ska finnas minst en mottagning i varje:

Täby-Arninge: Österåker, Vaxholm, Vallentuna, Danderyd, Täby, Lidingö, Östermalm, Kista-Sollentuna-Häggvik: Sigtuna, Upplands-Väsby, Sollentuna, Solna, Barkarby-Jakobsberg: Upplands-Bro, Järfälla, Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Sundbyberg, Väst: Ekerö, Bromma, Kungsholmen, Norrmalm, Hässelby-Vällingby, Öst: Värmdö, Nacka, Södermalm, Syd: Hägersten-Älvsjö, Skärholmen, Enskede-Årsta-Vatör, Farsta, Skarpnäck, Flemingsberg: Botkyrka, Huddinge, Haninge: Nynäshamn, Haninge, Tyresö, Södertälje: Salem, Nykvarn, Södertälje

Vid årsskiftet finns 11 mottagningar i regionens regi: Södertälje, Huddinge, Skärholmen, Farsta, Globen, Sickla (fd Ektorp), Kungsholmen, Brommaplan, Sollentuna, Danderyd, Täby – samt 2 i privat regi: Haninge och Järva.

Barn- och ungdomsmedicinska mottagningar, Bumm: Kroniska sjukdomar som allergi, astma, eksem, ont i magen, urinvägsproblem. Adhd-utredningar för barn över 10 år.

Källa: Region Stockholm

Förslag: Hälften av patienterna på bup måste flytta

Bup Brommaplan ska ändra inriktning och fokusera på barn och unga med NPF-diagnoser. Om förslaget blir verklighet betyder det att runt 500 patienter tvingas flytta till en mottagning i stan.

Förändringens vindar blåser på Bup Brommaplan, som tar emot barn och unga från Bromma, Hässelby-Vällingby och Ekerö.

Nu ligger ett förslag på bordet om att omorganisera verksamheten, där planen är att införa en specialiserad neuropsykiatrisk enhet i de nuvarande lokalerna vid Brommaplan. Det innebär att mottagningen ska ta emot barn och unga med adhd och autism.

Den nya inriktningen innebär att ungefär hälften av de 1 100 patienterna på Bup Brommaplan kommer förflyttas in till mottagningen Serafen på Kungsholmen.

Verksamhetschefen Göran Rydén påpekar att det än så länge bara är ett förslag.

– Vi kommer göra risk- och konsekvensanalys, och ni kommer in i ett ganska tidigt skede nu och ställer frågor. Inga beslut är ännu fattade, säger han.

Ökat tryck på Kungsholmen

Så sent som i juli konstaterades att över hälften av de barn och unga som i maj hade sökt vård via Bup i regionen hade tvingats vänta längre än maxgränsen på 30 dagar vid första besöket. Men Göran Rydén ser ingen risk att mottagningen på Kungsholmen ska ha svårt att hantera det ökade antalet patienter.

– Det finns plats, Kungsholmens mottagning vid Serafen har nya lokaler, de är väl dimensionerade och vi har försökt bädda så mycket vi kan där för social-, barn- och ungdomspsykiatrin.

Göran Rydén, verksamhetschef för Bup Stockholm.

Göran Rydén, verksamhetschef för Bup Stockholm.

Per Englund

Längre resväg

Mitt i har pratat med en person med insyn i Bup som vill vara anonym som säger till att omorganiseringen riskerar slå hårt mot patienterna. Detta då deras kontakt bryts med personal de känner sig trygga med. Men också resvägen kan påverka.

– Bor man på Ekerö blir det en resa på över en timme. Samma sak för de som bor i Hässelby. Patienter som mår väldigt dåligt kanske tycker det är väldigt påfrestande och ångestdrivande att åka kommunal trafik, säger hen.

Göran Rydén medger att det är en nackdel att vissa patienter får längre resväg, men säger att behovet av specialiserad ungdomsvård är stort och att avvägninar har behövts göras.

– Men är det så att det handlar om väldigt allvarligt barnpsykiatrisk problematik och man inte kan ta sig till oss, så finns det möjligheter att få hembesök av oss över hela länet, säger han.

När det slutgiltiga beslutet tas är ännu oklart.

När det slutgiltiga beslutet tas är ännu oklart.

Malin Lövkvist

Oenigt i politiken

När det slutgiltiga beslutet om omorganiseringen tas är ännu oklart. Men Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i regionens psykiatriutskott, är positiv. Hon säger att omorganiseringen görs för att stärka bup och korta vårdköerna i hela regionen.

– Under våren har vi på politisk nivå gjort ett arbete för att försäkra oss om att förutsättningarna för nästa steg i förändringen finns på plats, inte minst givet att Region Stockholm haft ett ansträngt ekonomiskt läge. Vi i Mittenkoalitionen känner oss trygga med att Bup Brommaplan ska bli en specialiserad enhet för adhd och autism.

Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet i Region Stockholm.

Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet i Region Stockholm.

Fredrik Hjerling

Från oppositionen låter det inte lika muntert. Charlotte Broberg (M), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott, kallar förslaget "beklagligt" i ett mejl till Mitt i.

"Det här är ytterligare en omorganisation inom psykiatrin som drabbar en skör patientgrupp. Unga som mår dåligt tvingas nu byta mottagning, och för många innebär det dessutom längre resor. Detta går emot vikten av kontinuitet och närhet som ofta betonas, men tycks inte vara viktigt för dessa unga patienter som mår psykiskt dåligt."

All tillsvidareanställd personal kommer att erbjudas omplacering.

Erbjuder olika specialiteter

Bup Brommaplan erbjuder specialiserad barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård till barn och ungdomar under 18 år och deras familjer.

Bup neuropsykiatri ger vård till barn och ungdomar med adhd och autism och som inte har annan psykiatrisk samsjuklighet.

Mottagningen vid Brommaplan har ansvaret för barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård i Bromma, Hässelby, Vällingby och Ekerö.

Källa: Barn- och ungdomspsykiatri Region Stockholm

Barn- och ungdomspsykiatrin vid Brommaplan är på förslag att ändra inriktning. En del patienter kan komma att hänvisas till mottagningen på Serafen på Kungsholmen.

Barn- och ungdomspsykiatrin vid Brommaplan är på förslag att ändra inriktning. En del patienter kan komma att hänvisas till mottagningen på Serafen på Kungsholmen.

Malin Lövkvist

Bup Brommaplan ändrar inriktning – patienter hänvisas till stan

Förslag – verksamheten i Bromma specialiseras ✔ Drygt 500 barn och unga påverkas ✔ Oenigt i politiken

Långa köer öppnar för privat-Bup

Tusen barn köar för att få komma till Bup i Region Stockholm. Efterfrågan är alltså stor, vilket öppnar för privat vård. Men det kan kosta.

Köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, har varit långa i många år. Så långa att det finns en marknad för privata mottagningar. Kry, som numera har avtal med regionen, har till exempel en "Digital Bup" och flera privata vårdgivare utför neuropsykiatriska utredningar.

Nu senast har vårdföretaget Aleris öppnat en barnpsykiatrisk mottagning i centrala Stockholm, vid Hötorget, och ännu en är på gång i Göteborg.

Stor efterfrågan

De långa köerna gör att familjer lämnas utan det stöd de behöver, något som kan få allvarliga konsekvenser för barns psykiska hälsa och utveckling, anser de.

– Efterfrågan finns, det märker vi på dem som söker till oss. Vi skulle inte finnas om regionerna gjorde sitt jobb, säger Jesper Enander, verksamhetschef vid Aleris.

Till mottagningen kan barn upp till 18 år komma för bedömning, utredning och behandling av en rad psykiatriska tillstånd som adhd, autism, depression, ångest, PTSD, tvångssyndrom och sömnproblem.

Vården ges både digitalt och på plats.

Inte gratis

Men det kostar när vården inte är offentligt finansierad. En konsultation via video kostar 850 kronor, och en timmes besök 1 500 kronor.

– När ens barn mår dåligt är det viktigt att få hjälp fort, och jag tror att man som förälder prioriterar det, säger han.

Region Stockholm är inte värst när det gäller Bup-köerna. Här får drygt hälften vård inom 30 dagar, mot 40 procent i riket.

Sandra Ivanovic Rubin (MP) menar att regionens satsning på Bup börjar ge resultat i kortare köer.

Sandra Ivanovic Rubin (MP) menar att regionens satsning på Bup börjar ge resultat i kortare köer.

Eira Desax

Men i barn räknat är det många som får vänta för länge. Drygt tusen barn står i kö för ett första besök, enligt de senaste siffrorna. Och en av tre får vänta i mer än 90 dagar på behandling i Region Stockholm.

Ska föräldrar behöva betala privat för att få hjälp för sina barn?

– Nej. Vi vill se en jämlik vård där barn och unga får vård efter behov. Det ska inte vara familjens plånbok som avgör om ett barn får vård eller inte, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet.

Fler får vård

Enligt henne satsar man på Bup och köerna kortas nu.

– Vi gör en historisk förstärkning och tillför totalt 200 miljoner kronor den här mandatperioden. Det börjar redan ge resultat, fram till augusti i år har 2 500 fler barn och unga fått vård hos Bup jämfört med förra året.

Vi skulle inte finnas om regionerna gjorde sitt jobb.

Så ska regionen kapa köerna

2024 beställdes 21 500 extra vårdkontakter, till en kostnad om 86 miljoner kronor.

Tre privata vårdgivare har upphandlats för att beta av kön för adhd-utredningar under 2025. Bup tar över utredningarna för adhd för 9-13-åringar från de barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna.

Fler specialister i barn- och ungdomspsykiatri utbildas.

Källa: Region Stockholm

Jesper Enander vid Aleris menar att kösituationen visar på ett akut behov, och därför öppnar de nu en privat Bup-mottagning.

Jesper Enander vid Aleris menar att kösituationen visar på ett akut behov, och därför öppnar de nu en privat Bup-mottagning.

Aleris

Aleris startar Bup: ”Köerna lämnar familjer utan stöd”

Vårdmarknad inom barn- och ungdomspsykiatrin ✔ 1 000 barn i kö ✔ öppnar för privat vård