Köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, har varit långa i många år. Så långa att det finns en marknad för privata mottagningar. Kry har till exempel en "Digital Bup" och flera privata vårdgivare utför neuropsykiatriska utredningar.

Nu senast har vårdföretaget Aleris öppnat en barnpsykiatrisk mottagning i centrala Stockholm, vid Hötorget, och ännu en är på gång i Göteborg.

Stor efterfrågan

De långa köerna gör att familjer lämnas utan det stöd de behöver, något som kan få allvarliga konsekvenser för barns psykiska hälsa och utveckling, anser de.

– Efterfrågan finns, det märker vi på dem som söker till oss. Vi skulle inte finnas om regionerna gjorde sitt jobb, säger Jesper Enander, verksamhetschef vid Aleris.

Till mottagningen kan barn upp till 18 år komma för bedömning, utredning och behandling av en rad psykiatriska tillstånd som adhd, autism, depression, ångest, PTSD, tvångssyndrom och sömnproblem.

Vården ges både digitalt och på plats.

Inte gratis

Men det kostar när vården inte är offentligt finansierad. En konsultation via video kostar 850 kronor, och en timmes besök 1 500 kronor.

– När ens barn mår dåligt är det viktigt att få hjälp fort, och jag tror att man som förälder prioriterar det, säger han.

Region Stockholm är inte värst när det gäller Bup-köerna. Här får drygt hälften vård inom 30 dagar, mot 40 procent i riket.

Sandra Ivanovic Rubin (MP) menar att regionens satsning på Bup börjar ge resultat i kortare köer.

Sandra Ivanovic Rubin (MP) menar att regionens satsning på Bup börjar ge resultat i kortare köer.

Eira Desax

Men i barn räknat är det många som får vänta för länge. Drygt tusen barn står i kö för ett första besök, enligt de senaste siffrorna. Och en av tre får vänta i mer än 90 dagar på behandling i Region Stockholm.

Ska föräldrar behöva betala privat för att få hjälp för sina barn?

– Nej. Vi vill se en jämlik vård där barn och unga får vård efter behov. Det ska inte vara familjens plånbok som avgör om ett barn får vård eller inte, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet.

Fler får vård

Enligt henne satsar man på Bup och köerna kortas nu.

– Vi gör en historisk förstärkning och tillför totalt 200 miljoner kronor den här mandatperioden. Det börjar redan ge resultat, fram till augusti i år har 2 500 fler barn och unga fått vård hos Bup jämfört med förra året.

Längre resor till Bup-mottagningarna slår hårt mot unga

Tonåringen vill inte leva längre, och när hens terapeut slutade innan sommaren eskalerade problemen. Familjen har hamnat i kläm i den omorganisering som nu sker i inom Bup.

Tonåringen skär sig och kan aldrig lämnas ensam. Det tog månader innan hen fick en ny terapeut – som slutar nu till jul.

– Mitt barn gråter varje kväll och säger "låt mig somna in". Vad svarar man? säger mamman med panik i rösten.

Familjen har hamnat i kläm i de förändringar som pågår inom Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup.

Mottagningarna i Solna och Botkyrka försvinner vid årsskiftet, och patienterna flyttas till Sollentuna respektive Huddinge och Skärholmen. Mottagningen i Sundbyberg ska också stängas, och patienterna där planeras att fördelas till Järva och Sollentuna.

https://www.mitti.se/nyheter/bup-solna-stanger-950-barn-berors/repvew!854Z6GXJ8OtFL0P1cB8acg/

Enligt mamman är närhet a och o. Hennes barn skulle aldrig klara att åka kollektivt. Utan bil skulle de inte ta sig någonstans.

Personal slutar

För Solnas del har omorganiseringen redan lett till att halva personalstyrkan slutat.

Just bristen på personal anförs annars som anledning till att mottagningar slås ihop. Större mottagningar med fler anställda blir mindre sårbara, och med mindre press på varje medarbetare. På så vis ska fler välja att jobba på Bup, är tanken.

– Ambitionen är att få till en hållbar arbetssituation. Att vi har engagerade medarbetare som trivs i sitt uppdrag är den enskilt viktigaste faktorn för att korta köer, skriver verksamhetschef Göran Rydén i ett mejl.  

Håller inte med

Förutom de 11 mottagningar i regional regi som blir kvar finns två privata, i Haninge och Järva. De drivs av företaget Prima vård för regionens räkning, och de har även mottagningen i Botkyrka som nu läggs ner.

Maj-Britt Giacobini Arnér, medicinskt ansvarig vid Prima i Botkyrka, tror inte att det är storleken som avgör:

– Regionen har missat att analysera skillnaden mellan de mottagningar som fungerar och som har en god personaluppsättning och de som har svårt att rekrytera. Det handlar nog mer om organisation och arbetssätt än storlek, säger hon.

Sämre nätverkande

Hon menar också att samarbetet mellan Bup och skolan, socialtjänsten, Bumm och polisen slås sönder, och att många familjer har svårt att ta sig till andra mottagningar, bland annat av oro för att stöta på ungdomsgäng från rivaliserande områden.

Göran Rydén säger att han förstår att man vill ha vården nära, men att "möjligheterna att erbjuda kvalitet är större om vi kan samla fler som blir riktigt duktiga på viss behandling och som också kan utbilda och coacha yngre kollegor".

Vård ska då kunna ges snabbare och sammantaget hoppas han att det ska väga upp nackdelarna med längre resvägar.

Klen tröst

Men för mamman vars barn behöver hjälp nu är det en klen tröst.

– Vår terapeut, som verkligen vill jobba med barn som har det så här svårt, slutar och säger att hon inte längre kan stå för en verksamhet där patienterna tvingas att åka långt, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/pojke-fick-nobben-fran-bup-gang-pa-gang/repujh!L@ijm2l0eMKaN5849I5FKw/

Så ska barn få hjälp

Vårdcentral: Lindriga till måttliga psykiatriska problem som sömnstörning, oro, rädsla och nedstämdhet.

Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, Bup: Måttlig till svår psykiatrisk problematik som depression, psykos, ätstörning, tvång och svårare former av ångest. Adhd-utredningar.

De 16 lokala mottagningar som finns idag ersätts med 9 geografiska ansvarsområden, där det ska finnas minst en mottagning i varje:

Täby-Arninge: Österåker, Vaxholm, Vallentuna, Danderyd, Täby, Lidingö, Östermalm, Kista-Sollentuna-Häggvik: Sigtuna, Upplands-Väsby, Sollentuna, Solna, Barkarby-Jakobsberg: Upplands-Bro, Järfälla, Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Sundbyberg, Väst: Ekerö, Bromma, Kungsholmen, Norrmalm, Hässelby-Vällingby, Öst: Värmdö, Nacka, Södermalm, Syd: Hägersten-Älvsjö, Skärholmen, Enskede-Årsta-Vatör, Farsta, Skarpnäck, Flemingsberg: Botkyrka, Huddinge, Haninge: Nynäshamn, Haninge, Tyresö, Södertälje: Salem, Nykvarn, Södertälje

Vid årsskiftet finns 11 mottagningar i regionens regi: Södertälje, Huddinge, Skärholmen, Farsta, Globen, Sickla (fd Ektorp), Kungsholmen, Brommaplan, Sollentuna, Danderyd, Täby – samt 2 i privat regi: Haninge och Järva.

Barn- och ungdomsmedicinska mottagningar, Bumm: Kroniska sjukdomar som allergi, astma, eksem, ont i magen, urinvägsproblem. Adhd-utredningar för barn över 10 år.

Källa: Region Stockholm