För några månader sedan stoppades Stockholm Medicus. Nu förbjuder Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skönhetskliniken Skinfiniti på Södermalm att fortsätta med sin verksamhet.

Vid kliniken utförs bland annat microneedling, injektionsbehandlingar med fillers, rynkbehandling med botox och PRP, så kallad ”Vampyrbehandling” (blodplasma injiceras för att stimulera återbildning av hudvävnad).

I lokalerna finns även två andra verksamheter, en hudvårdsklinik och en klinik som även utför estetiska injektionsbehandlingar. De omfattas inte av beslutet och deras verksamhet kan fortsätta.

Flera brister

När det gäller Skinfiniti har Ivo funnit flera allvarliga brister.

Bland annat har injektionsbehandlingar gjorts där huden penetreras djupare än överhuden, vilket inte är en vedertagen metod. Kunskap om konsekvenser och eventuella biverkningar saknas, skriver Ivo i sitt beslut.

Använde städservetter

Utöver det har sjuksköterska utfört behandlingar som bara läkare ska göra, och kliniken har inte haft tillgång till nödvändiga läkemedel för att till exempel kunna behandla allergiska reaktioner.

Dessutom är hygienen dålig, ytor desinficeras inte korrekt utan städservetter från Ica uppges ha använts.

Ivo menar att det inte räcker med föreläggande om att åtgärda bristerna, utan väljer att förbjuda verksamheten då det finns "påtaglig fara för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet".

Tidigare dömd

Någon medicinskt ansvarig läkare finns inte på kliniken, men den person som Ivo ställt förbudet till uppges ha arbetat som läkare i Spanien.

2022 dömdes han i tingsrätten för att ha smugglat in botox, sprutor, kanyler och läkemedel till Sverige, och det finns även ett tillsynsärende hos Ivo gällande hans legitimation.

Ivo stänger ner skönhetskliniken

Fillers som gjort att bröst spruckit, vådliga operationer och svåra infektioner. Nu förbjuds skönhetskliniken Stockholm Medicus att fortsätta med sin verksamhet, med omedelbar verkan.

"Vårdgivarens verksamhet ska förbjudas utan föregående föreläggande. Beslutet ska gälla omedelbart" skriver Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i sitt beslut.

Johanna Stensland är en av dem som råkat illa ut. Hennes ena bröst sprack och hon fick en svår infektion.

– Jag är glad och tacksam över beslutet. Vi är många som blivit allvarligt skadade och som kämpat för detta, säger hon.

Många anmälningar

Kliniken, som är belägen i Sickla, har funnits i 20 år och drivs av företaget Well & Carrot AB. Där erbjuds bland annat injektionsbehandlingar med fillers, fettsugning, plastikkirurgi och så kallad brasilian butlift.

En rad anmälnlngar har kommit in till Ivo de senaste åren. Ivo har även gjort flera inspektioner, och bedömer att det "föreligger påtaglig fara för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet".

Ivo konstaterar att verksamhetschefen saknar kunskap om hälso- och sjukvård samt att personal som utför de kirurgiska ingreppen och injektionsbehandlingarna saknar rätt kompetens.

Laglöst till 2021

Men fram till 2021 var det fritt fram att ge injektionsbehandlingar. Först då infördes bestämmelser om att endast legitimerad personal får utföra dem.

Johanna Stensland lider fortfarande av sviterna efter ingreppet.

– Det är bra att de stängs omedelbart. De har satt människoliv i fara, säger hon.

Enligt Magnus Lang, verksamhetschef vid Stockholm Medicus, kommer de att överklaga Ivo:s beslut.

Vi är många som blivit allvarligt skadade

Lag sedan 2021

1 juli 2021 trädde lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar i kraft.

Klinikerna måste registrerar sig och endast legitimerad sjukvårdspersonal får utföra ingreppen.

De står under Ivo:s tillsyn utifrån patientsäkerhetslagen.

Källa: Ivo

Kliniken förstörde hennes bröst – nu stängs den ner: ”Har kämpat”

Johanna lider fortfarande: ”Har satt människoliv i fara” ✔ Ivo: Ska förbjudas – omedelbart

Johannas bröst sprack – nu vill hon varna andra

Funderat på att snygga till dig med lite botox eller fillers? Då finns det 500 kliniker att välja på.

Men det gäller att kontrollera kliniken noga. Larmen om misslyckade behandlingar duggar tätt.

En kvinna anmälde förra året en klinik efter en stussförstoring. Fillern läckte ut och hon drabbades av infektioner. Till slut tvingades hon söka akut vård.

– Fillers är det dummaste jag gjort. De migrerar och kapslas in i vävnad. Det blir inflammationer när kroppen försöker göra sig av med den, säger hon.

Vad värre var, hon kunde ha dött under ingreppet. Läkemedelsdosen var hög, och hennes blodtryck, puls och andning övervakades inte. Hon löpte risk att bli medvetslös, få kramper och hjärtstillestånd, enligt Ivo.

Vill varna andra

Vid samma klinik fick Bredängsbon Johanna Stensland, 53, fillers i brösten. Ett par år senare sprack ena bröstet.

Hon valde fillers framför inplantat för att "slippa lägga sig under kniven".

– Man behöver inte bli sövd, och man invaggas i tron om att det är ett säkrare ingrepp.

Men det slutade med att hon fick söka akut vård på Södersjukhuset, där hon genomgått två operationer. Smärtan är något hon ser ut att få leva med.

Johanna Stensland fick genomgå två operationer på Sös för att få bröstet att läka efter fillersinjektionen.

Johanna Stensland fick genomgå två operationer på Sös för att få bröstet att läka efter fillersinjektionen.

Tom M Kronestedt

Den filler-produkt som orsakade problemen har nu förlorat sin CE-märkning och får inte användas i Sverige.

Vilka produkter som klinikerna nu köper in finns det ingen koll på. Helena Dzojic, enhetschef för medicinteknik vid Läkemedelsverket, uppmanar till försiktighet:

– Kontrollera förpackningen på den produkt som används. Den ska vara CE-märkt tillsammans med fyra siffror. Läs också tillverkarens information om vilka risker som finns. Vissa kliniker har en tendens att inte uppge det, säger hon.

"Var noga med vart du går"

I Stockholms län finns det över 500 kliniker som injicerar fillers och botox. Det framgår av Inspektionen för vård och omsorgs vårdgivarregister. Sedan lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar trädde i kraft 2021 måste klinikerna registrera sig där.

Det innebär också att de står under Ivo:s tillsyn utifrån patientsäkerhetslagen. I år, fram till och med september, har 23 anmälningar kommit in.

Hos Ivo finns också en checklista för att säkerställa att kliniken är seriös.

– Man ska vara otroligt noga med vart man går. Det finns kliniker som importerar fillers som inte är CE-märkta, säger Göran Olsson, tillsynsledare vid Ivo.

Ivo har utövat tillsyn mot ett 50-tal kliniker. Läkemedel som används utan läkarordination, undermålig journalföring och dålig hygien är vanliga brister.

Ivo får också in många tips om att injektioner ges av personal som inte är legitimerade sjuksköterskor, läkare eller tandläkare.

Polisanmäls

Det är olagligt, och senast i augusti åtalades en kvinnlig företagare för att ha utfört olovliga estetiska injektionsbehandlingar, och tidigare i år dömdes en annan till dagsböter för brottet.

Enligt Göran Olsson är det många som inte har förstått vad det innebär att räknas som vårdgivare.

– Det finns de som utför injektionsbehandlingar i hemmet, eller på hotell. Alla registrerar sig heller inte hos oss. Så det borde vara många fler än 500 vårdgivare i vårt register, säger han.

Enligt branschorganisationen Svensk förening för estetisk plastikkirurgi gjordes 25 000 plastikkirurgiska ingrepp per år 2021. De räknar dessutom med att den siffran stiger med 20 procent per år.
Tillbaka i köket i Bredäng. Johanna Stensland har ett råd till dem som funderar på fillers i brösten:

– Gör det inte!

Man ska vara otroligt noga med vart man går.

Då kan det gå fel

Fillern hamnar inte på rätt ställe i vävnaden.

Fillern kommer in i blodkärl och förhindrar blodflödet.

Vid ”bekymmersrynkan” finns risk att injicera i en artär, kan orsaka blindhet eller hjärnskada.

Inkapsling som gör att det bildas hårda knölar, samt inflammationer och svullnader.

Produkten innehåller polyakrylamid i stället för hyaluronsyra.

Källa: Läkemedelsverket

Johannas bröst sprack – nu vill hon varna andra: Gör det inte!

Många larm om misslyckade behandlingar ✔ Operades akut efter ingreppet: ”Det dummaste jag gjort” ✔ Ingen kontrollerar klinikernas preparat: ”Tendens att inte uppge det”

Över 700 tips om brister vid skönhetskliniker

Tips om brister vid skönhetsbehandlingar strömmar in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det handlar ofta om injicering av botox och fillers, samt kirurgiska ingrepp.

Från den 1 juli i fjol, då en ny lag för estetiska behandlingar trädde i kraft, har nästan 2 370 tips om brister inkommit, enligt en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren gjort.

Nära 500 av tipsen gällde kliniker i Stockholms stad, men även i kommuner som Solna, Nacka och Botkyrka har flera anmälningar inkommit.

   – Det finns både serösa och oseriösa aktörer. Men hos de seriösa är kompetensen ändå oroväckande låg. Kunskapen över vilka krav man måste uppfylla för att vara vårdgivare och ge estetiska behandlingar är låg, säger Göran Olsson, enhetschef vid Ivo till Siren.

Läkare och sjuksköterskor

Verksamheter som erbjuder estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar måste numera vara registrerade vårdgivare och leva upp till flera olika lagar, och endast legitimerad sjukvårdspersonal får utföra behandlingarna.

Tipsen har lett till att Ivo öppnat 291 tillsynsärenden – och inspektionerna har visat att tipsen stämt.

En vanlig brist är just att olegitimerad personal utfört ingreppen, en annan att hygienen är dålig.

I Stockholm finns en mängd kliniker för estetiska skönhetsbehandlingar. På senare år har injektioner av fillers, i framför allt läppar, bröst och stjärt, blivit vanligare.

Tvingas söka vård

Ivo har fått in flera anmälningar, och även kritiserat kliniker. Bland annat en, där brösten sprack hos patienten med infektion och sepsis som följd.

Läkare har även anmält själva fillers-produkten till Läkemedelsverket, då flera patienter tvingats söka vård efter injektionerna.

Flest tips gäller Stockholm

Stockholm: 491

Solna: 27

Sundbyberg: 23

Nacka: 21

Botkyrka: 12

Huddinge: 11

Järfälla: 9

Haninge: 5

Upplands Väsby: 4

Täby: 3

Lidingö: 3

Tyresö: 2

(I kommuner med färre än 40 000 invånare skyddas antalet tips av sekretess om antalet ligger mellan 1 och 5, vilket är fallet i Ekerö, Upplands-Bro och Vallentuna.)
Sedan 1 juli 2021 har 2 362 tips om brister inkommit.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Reglerat. Numera måste skönhetsklinikerna följa vissa lagar, vilket många inte gör, visar tipsen till Ivo.

Reglerat. Numera måste skönhetsklinikerna följa vissa lagar, vilket många inte gör, visar tipsen till Ivo.

Mostphotos

Tips om brister vid skönhetsingrepp strömmar in

Ingrepp som utförs av olegitimerad personal och dålig hygien.