Vartannat år genomför Stockholms stad Stockholmsenkäten: En undersökning om ungdomars levnadsvanor, hälsa och livsvillkor.

Det är unga i årskurs nio i grundskolan respektive årskurs två på gymnasiet som får svara på frågorna, som bland annat handlar om droger, alkohol, kriminalitet, utsatthet för brott, psykisk hälsa och skola/fritid.

Dricker mindre

I den delen av frågorna som täcker området "droger och spel" visar siffrorna att Järvas ungdomar sticker ut på vissa plan.

Både niorna och gymnasieeleverna dricker, röker och snusar nämligen mindre än vad ungdomarna gör i de flesta av de andra stadsdelarna.

På frågan om man någonsin känt sig berusad svarade åtta procent av tjejerna och 13 procent av killarna i nian i Järva ja. Det är att jämföra med snittet i staden, där 38 procent av tjejerna och 26 procent av killarna svarade att hade blivit berusade.

Samma siffror bland gymnasieungdomarna låg på 26 procent av tjejerna och 30 procent av killarna i Järva – jämfört med ett snitt på 65 respektive 59 procent.

Knarkar mindre

Även droganvändandet ser ut att vara lägre bland Järvaungdomarna.

På frågan om man någon gång använt narkotika svarade sju procent av Järvatjejerna i tvåan ja, och 17 procent av killarna. Snittet i staden i stort låg på 21 respektive 25 procent.

Bland niorna i Järva hade sex procent av tjejerna och sju procent av killarna testat narkotika – jämfört med nio respektive elva procent i snitt i staden.

Även andelen som röker cigaretter, röker e-cigaretter, snusar tobakssnus eller vitt snus var lägre både bland Järvas gymnasieelever och nior.

Mer problem med spel

När det kommer till spel om pengar verkar ungdomarna i Järva dock uppleva mer negativa effekter än andra. Järvaungdomarna spelar visserligen ungefär lika mycket som snittet, man bland de som spelar upplever fler en problematik.

60 procent av tjejerna och 47 procent av killarna i nian som spelat under det senaste året hade upplevt problem av sitt spelande; att de aktivt försökt minska spelandet, känt sig rastlösa/irriterade om de inte fått spela eller ljugit om hur mycket de spelat. Snittet i staden totalt låg där på 35 respektive 37 procent.

Bland de gymnasieungdomar som spelar upplevde 54 procent av tjejerna och 48 procent av killarna samma problem, jämfört med snittet i staden som låg på 22 respektive 33 procent.