Här säkras Stockholms framtida elförsörjning, en god del av den i alla fall. 13,4 kilometer tunnel för kablar med en spänning på 400 kilovolt, från Anneberg i Danderyd till Skanstull.
Och den behövs. Det nät som finns nu räcker inte, smäller det till och blir riktigt kallt på vintern nås kapacitetstaket, och delar av elnätet kan behöva stängas ner.
Och ska regionen kunna växa, med nya bostäder, tunnelbanestationer och eldrivna fordon, måste kapaciteten öka. För att inte tala om all ventilation i Förbifarten.
– Det pågår många utbyggnadsprojekt i länet, säger Johan Nyqvist, energi- och klimatstrateg vid länsstyrelsen.
Svenska kraftnät uppger att de är involverade i ett 50-tal.
Lång process
Nya ledningar byggs både under mark och i luften, och allt kräver särskilda tillstånd, som inte sällan överklagas.
– Så det tar alldeles för lång tid, säger Johan Nyqvist
Länsstyrelsen och Region Stockholm har nu tillsammans med elbolagen startat ett Regionalt elförsörjningsforum för att kartlägga var insatser behöver göras.
– Vi behöver få bättre koll och tänka in elförsörjningen i ett tidigt skede till exempel när det gäller ny bebyggelse, säger Johan Nyqvist.
Högspänning
Kapacitetsbristen har inte med brist på el att göra, utan på att elkablarna inte kan överföra den mängd el som behövs. Och flaskhalsarna finns på flera nivåer.
Dels i stomnätet, som klarar 220-400 kilovolt, dels i regionnätet med upp till 130 kilovolt och så lokalnäten som bara klarar 20 kilovolt.
– Lokalt kan det handla om att nätet måste förstärkas för att kunna installera fordonsladdare, säger han.
Till exempel har Region Stockholm bestämt att takten för elektrifiering av tunga godstransporter ska öka för att nå målet om noll utsläpp av växthusgaser till 2045.
Importerar el
Stockholms län är landets största elförbrukare, och svarar för ungefär 15 procent av landets förbrukning.
Under ett år förbrukas omkring 25 terrawattimmar, TWh. Bara drygt två av dem produceras vid länets kraftvärmeverk.