Bygget leds av Region Stockholm som dock säljer de dryga 600 kvadratmeterna på Hagaplan till Stockholms stad för 23,7 miljoner kronor. Genom köpet kan staden få slutbygget att passa in med resten av området, enligt Pernilla Svenningson, kommunikationsansvarig på exploateringskontoret.
– Fastigheten ska bebyggas med kontor och lokaler för centrumändamål i bottenvåningen, samt med tunnelbana och tillhörande entréfunktion. Den kommer att ha en viktig funktion för folklivet i Hagastaden.
Vem köper?
Hagastaden kopplas snart ihop med tunnelbanans gröna linje och resenärer behöver en upp- och nedgång på torget. Byggnaden kommer att ligga längs med Solnavägen, ha mycket stora fönster mot gatan och kläs med glaserat svart tegel.
Enligt gestaltningsbeskrivningarna kan byggnaden passas in i miljön på torget men också komma att byggas in i en större byggnad i framtiden. I dag finns redan en nöduppgång från parkeringsgaraget som ligger under delar av torget.
Staden planerar också att sälja fastigheten senare, som då kommer att ”bebyggas av en framtida exploatör”. Enligt Pernilla Svenningsson finns ännu ingen aktuell köpare.
Rosa station
När Nya Karolinska byggdes passade man på att bygga en ”betonglåda” under sjukhuset som framtida biljetthall. Även fastigheten vid Torsplan som Macelleria ligger i, mitt emot det norra tornet Helix, förbereddes för en tunnelbaneuppgång.
Det blir Stockholms enda helt rosa station från perronger till biljetthallar. Till sommaren ska den nya linjen ha kopplats ihop med Odenplan och trafikstarten planeras till år 2028.
– Vi kommer att börja med markarbeten på Hagaplan inom den närmaste månaden, säger Emma Sahlman, pressansvarig för Nya tunnelbanan.
Därför kommer marken i Vasastan att skaka
Snart skakar Vasastan. Den nya gröna linjen genom Hagastaden ska kopplas ihop med Odenplan – och det kommer du att märka av.
Den lilla bussen från Norra stationsgatan får grönt ljus, bommen lyfts och den kör i en spiral nedåt i mörkret längs med ljusslingorna – in under Hagastaden.
Emma Sahlman, pressansvarig vid Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana, frågar glatt om någon sett den nya filmen ”Avgrunden”. Tuva Novotny spelar säkerhetsansvarig för gruvan i Kiruna som plötsligt blir till en avgrund.
– Det här är precis som LKAB:s gruva! Det är inte lika djupt, och tunnlarna kommer så klart, så klart, inte att kollapsa – sådant händer bara på film. Men allt här är uppbyggt på samma sätt.
Sprängs under Vasastan
Bussen väjer för stora maskiner och stannar. Det är fuktigt i luften. Här ska en av Hagastadens perronger öppna om fyra år, helt i rosa efter konstnären Åsa Jungnelius vinnande förslag.
– Det är rätt häftigt när man tänker på Norra länken och de stora byggen som ligger här ovanför, säger Mats Hjelm, biträdande projektledare, och tittar uppåt.
I slutet av en tunnel lyser en stor maskin upp bergväggen. Den borrar hål för sprängladdningar. Mats pekar mot maskinen och det håll Odenplan ligger.
– Vi är i princip mitt i stan, så det är komplext. Det är små marginaler och vi kan inte använda för stora sprängladdningar för att ta oss fram, så det tar lite tid.
Om ett och ett halvt år ska Hagastaden kopplas ihop med Odenplan. Under tiden kommer Vasastansbor att känna hur det borras och sprängs under marken.
Tom M Kronestedt
Redan från nästa år och fram till sommaren 2025 kommer Vasastansbor att känna hur det sprängs under fötterna ju närmre arbetena vid Odenplan kommer.
– Kommande år ska vi smattra genom Vasastan. Vi ska koppla ihop oss med gröna linjen och det blir grundare ju mer vi närmar oss Odenplan, så folk kommer verkligen märka att vi är här.
Emma Sahlman fyller i:
– När man byggde gröna linjen på 1950-talet kunde man bara fläka upp Sveavägen, bygga tunnelbana och gräva igen. Det säger något om vad som hänt i stan.
Allt blir rosa
Enligt henne kostar varje ny tunnelbanestation i genomsnitt en miljard kronor. Totalt har det nya tunnelbaneprojektet en budget på 54 miljarder och framför allt är det bergarbetena, eller hålen, som kostar.
Att tunnelbanan går under Karolinska gör det hela ännu mer komplicerat. När det borras och sprängs skakar marken och uppe i sjukhuset finns känslig utrustning. Därför har sprängningarna tagit längre tid, gjorts lite mindre och vibrationerna kontrolleras särskilt noga under vissa sträckor.
När Nya Karolinska byggdes passade man på att bygga en ”betonglåda” under sjukhuset som framtida biljetthall.
– Vi passade på 2015 innan sjukhuset öppnade för att inte störa ambulanstrafiken. Det hade varit näst intill omöjligt att göra det i dag, säger Mats Hjelm.
Även fastigheten vid Torsplan som Macelleria ligger i, mitt emot det norra tornet Helix, förbereddes för en tunnelbaneuppgång under bygget. Där byggs rulltrappsschaktet just nu. Rulltrappan vid Karolinska institutet blir särskilt brant, kallas Kristallgrottan och blir klädd i speglar.
Likt perrongerna färgas biljetthallarna också rosa.
– Det blir Stockholms enda helt rosa station, det blir jättehäftigt!
Vasastansborna kommer att märka av sprängningarna och borrandet det kommande ett och ett halvt året.
Tom M Kronestedt
Om stationen Hagastaden
Station Hagastaden byggs 20 meter under markytan.
Stationen får fyra entréer, i Karolinska sjukhuset, torget Hagaplan, mot Karolinska Institutet och vid Torsplan.
4 500 resenärer beräknas stiga av varje timme, och 1 000 stiga på, under rusningstrafik vid Hagastaden år 2030. Det är ett område med många arbetsplatser.
Restid Odenplan – Hagastaden: 2 minuter
Restid Hagastaden – Gullmarsplan: 16 minuter
Källa: Region Stockholm
Den nya gröna linjen
Från Arenastaden till Gullmarsplan.
Förlängs från Odenplan till Arenastaden.
Linjen får tre nya stationer: Arenastaden, Södra Hagalund och Hagastaden.
Trafikstart år 2028.
Inte bestämt än om den ska fortsätta till Farsta eller Skarpnäck, beroende på behov.
Källa: Region Stockholm
Om ett och ett halvt år ska Hagastaden kopplas ihop med Odenplan. Under tiden kommer Vasastansbor att känna hur det borras och sprängs under marken.
Tom M Kronestedt
Snart sprängs det under Vasastan
SL:s nya biljetthall – en rosa snäcka
Stockholms nya tunnelbana börjar så sakta ta form. I veckan visade SL upp den framtida biljetthallen i Hagastaden.
Källaren på huset i korsningen Solnavägen/Norra Stationsgatan i Hagastaden är just nu bara en stor byggarbetsplats med grå betong och grus. Det är här som den framtida biljetthallen till station Hagastaden byggs.
– Vi har kommit ganska så långt. Nu har arbetet påbörjats med att spränga ut tunnlar både mot Odenplan och mot Hagalund och Arenastaden, säger projektchef Malin Harders.
Gula linjens rosa hall
Precis som tidigare kommer konsten att få stort utrymme på de nya tunnelbanestationerna och perrongerna.
För station Hagastaden är det konstnären Åsa Jungnelius som har fått uppdraget att göra den konstnärliga utformningen. I sex år har hon hittills arbetat med projektet i sin ateljé.
Resultatet: En stor rosa snäcka.
– Att få göra ett så här stort offentligt arbete är det jag uppskattar mest. Att konsten är integrerad i platser och rum där livet pågår, säger hon.
https://www.mitti.se/nyheter/stockholms-stad-far-ny-miljardnota-for-tunnelbanebygget/repufc!niLqi0QquL6aybqg1qnqOA/
Kristaller i rulltrappan
Det är inte helt lätt att förstå vad man som resenär kommer att få uppleva. Men via den norra entrén är tanken att man ska få känslan av att gå in i en snäcka. Via rulltrappan färdas man därefter ner mot plattformen genom en ”kristallgrotta”. Nere på själva plattformen befinner man sig plötsligt i själva mitten av snäckan. Här ska det också finnas en stor pärla. Den lär inte gå att missa.
– Många snäckor innehåller en pärla. Och här kommer man hitta en drygt meter bred pärla gjuten i marmor nere vid perrongen. Den är placerad på en stor natursten med något slags havsfluff i gjuten aluminium, säger Åsa Jungnelius.
Färgen rosa sticker ut?
– Ja, men det är ju självklart att en snäcka är rosa inuti. Färgen har säkert kommenterats, men mitt konstnärsskap är rosa, så det var inte helt otippat, säger hon och ler.
Hur känns det att göra ett så här stort konstprojekt?
– Jag har aldrig arbetat med en tunnelbanestation tidigare. Men det känns fantastiskt att få koppla på sig på den här traditionen som Stockholms tunnelbana har när det kommer till konst. Att få möjlighet att skapa en meningsfullhet för människor känns väldigt roligt.
Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) tycks också vara nöjd över vad som planeras.
–Vi lägger stor kraft och omtanke på kulturen. Stockholms tunnelbana ska växa med en idé om konst och kultur som en del i det. Det gör vi nu med besked.
Tunnelbanans gula linje till Arenastaden öppnar 2028.
https://www.mitti.se/nyheter/klart-sa-ska-nya-tunnelbanan-till-alvsjo-dras/repula!t02KQiAuTs9kgXoEu8NThg/
Många snäckor innehåller en pärla.
Tunnelbanan får nödutgångar på Karlbergsvägen
Träd har fällts på Karlbergsvägen. Tunnelbanans gröna linje ska få två nödutgångar stora som busskurer.
Två träd har fällts på Karlbergsvägen för att göra plats åt utrymningsvägar till den nya gröna linjen mot Arenastaden.
Boende i närområdet kommer att få information om de kommande byggarbetena av nödutgångarna, enligt Emma Sahlman, presstalesperson på Nya tunnelbanan.
– Ovan jord är den ungefär lika stor som en busskur. Den behövs eftersom det inte går att utrymma mellan tunnlarna just här.
Separata tunnlar
Uppgångarna byggs på var sida av Sankt Eriksgatan. De behövs för att den nya tunnelbanelinjen går i två separata enkelspårstunnlar mellan Odenplan och Hagastaden, vilket gör att det inte går att utrymma mellan tunnlarna under jord.
Utrymningsvägarna går alltså från båda spårtunnlarna direkt upp till gatan med trappor i fall det skulle börja brinna eller hända något annat allvarligt.
Det kommer att bli en del buller och delar av gatan stängs av. Byggena var tänkta att dra igång i slutet av året men har tidigarelagts till sommaren. Onsdag 22 maj kommer personal från Nya tunnelbanan att stå i korsningen Karlbergsvägen och Sankt Eriksgatan mellan klockan 16 och 18 för att svara på frågor och informera.
– De kommer att starta i juni. Det börjar med ledningsomläggningar och pågår preliminärt till årsslutet 2025. I höst börjar arbeten med att sponta samtidigt på båda ställena.
Nödutgången på Karlbergsvägen blir ungefär lika stor som en busskur.
&Rundquist/Region Stockholm