Konserten ägde rum på Bagarmossens skola på fredagseftermiddagen. Skolans aula var fullsatt när både mellan- och högstadielever samlades för att se den 14-årige Bagiseleven som tagit artistnamnet "Ya Boy Yrre".
Yrre! Yrre! Yrre!
Den entusiastiska publiken skanderade mellan låtarna där Jurre rappade och dansade fram på scenen.
– Så fint att se så många här, utropade Ya Boy Yrre.
Men höstens terminsstart inleddes delvis i sorg. Det var inte bara kära återseenden. I skolan fanns ett minnesbord. En pojke som gått ut nian i juni blev i juli skjuten till döds i Bagarmossen.
– Jag minns honom som en glad person. Och jag såg hur folk skrattade kring honom. Jag kände honom inte personligen, men det kändes verkligen som ett slag, säger Jurre van Noord till Mitt i.
Jurre Van Noord, även känd som Ya Boy Yrre på scen i Bagarmossens skola.
Angie Gray
Artisten som går i åttan hade redan innan sommarens tre skjutningar i Bagarmossen börjat skriva texter med ett tydligt budskap mot kriminalitet och strävan efter dyra kläder och prylar.
– Folk har blivit rekryterade till gängen. Och folk har försvunnit från den här världen. Det är hemskt! utropade Yrre mellan två låtar.
Han har skrivit och rappat sedan sexan. Den första låten hade en humoristisk text om potatis. Två årskurser senare har skrivandet utvecklats.
– Gängkriminaliteten i Sverige är hemska saker. Jag kände att jag ville skriva texter som har en större betydelse.
Livet – inget dataspel
Han hoppas nå fram till unga personer. Jurre tänker att han som är i samma ålder möjligtvis kan nå fram på ett annat sätt än vuxna. I låten IRL (in real life) som refererar till dataspelsvärlden skriver han "You can't respawn IRL".
Respawn betyder återupplivas på svenska. Men några nya liv som i dataspelsvärlden får man ju inte.
– Det är ett känt faktum att unga personer inte har ett fullt utvecklat konsekvenstänk. Pengar, eller vad som nu kan locka in i kriminaliteten, riskerar att skymma alla dåliga sätt det kan sluta på. Många som dras in tänker nog inte på det.
I ett par låtar fick han sällskap på scenen. Mahdi Oubad stod för sång och Elsa Olsson och Hedvig Määttä för dans. Efter konserten var uppståndelsen enorm.
Jurre som själv är en duktig dansare fick uppbackning av dansarna Hedvig Määttä och Elsa Olsson.
Anders Björklund
Mahdi Oubad gästade också på ett nummer.
Anders Björklund
Enorm uppståndelse
Entusiastiska elever omsvärmade Jurre vart han än tog vägen. En kompis fick till och med hjälpa till att bereda väg genom folksamlingen när Mitt i:s fotograf ville få en bild av åttondeklassaren utanför skolan. Efter en stund såg den annars peppade lokala superstjärnan nästan lite tagen ut.
Skoleleven följdes av andra skolelever efter framträdandet.
Anders Björklund
Uppståndelsen kring Jurre liknade den kring en superstjärna. Och det är klart att ett par solbrillor sitter på sin plats då.
Angie Gray
Jurre berättade att han inte ser sig själv som en förebild – utan snarare som en förmedlare av ett viktigt budskap.
– Det är min uppfattning att jag kan inspirera. Jag hoppas få folk att tänka efter.