En sen vardagseftermiddag i juni är det ganska tomt inne hos Café di Pane i Axelsberg. Gästerna sitter på uteplatsen med sina kaffekoppar och sitt fikabröd. Flera av dem har rullatorer intill sig. De har svårt att gå och kaféägaren Cissi Zafar hjälper till när det behövs.
– En del vill ha hjälp med att fylla på kaffe eller med att gå, och en del behöver en pratstund. Det flesta gäster är äldre, så det är inte som att driva andra kaféer. Det tar mer tid. Jag höll på att springa benen av mig och blev tvungen att anställa en tjej på heltid, berättar hon.
Alla är välkomna
Café di Pane ligger i anslutning till vård- och omsorgsboendet, seniorboendet och Seniorhälsan i Axelsberg. Många tror att kaféet bara är till för dem som bor här, men så är det inte. Cissi Zafar, som drivit kaféet i åtta månader, försöker nå ut med budskapet att alla är välkomna. Det är svårt.
– Människor ser rullatorerna och tror att kaféet bara är för äldre. Det gör att jag får färre besökare. Jag älskar att jobba med äldre, men det här är svårt, säger hon.
Kaféägaren Cissi Zafar tar en nypa luft på kaféterrassen, ihop med gästerna Eva Wieselberg och Rita Dahlén som båda bor i seniorboendet.
Märta Lefvert
Tar inte ut lön
Läget är så tufft att hon inte tagit ut någon lön på ett halvår; hon och hennes man får klara sig på hans lön. Därför försöker hon få till en dialog med hyresvärden Micasa om ett sänka hyran, som ligger på 29 000 kronor i månaden plus 15 000 kronor för el.
Hittills utan framgång.
– Hon övertog ett avtal från den förra kaféägaren och godkände därmed förutsättningarna. Det är en skälig hyra, som hon kände till när hon kom hit, säger fastighetsförvaltaren Catharina Håkansson.
Cissi Zafar delar inte riktigt bilden. Hyran höjdes med runt 4 000 kronor strax innan hon tog över kaféet. När hon blev varse det hade hon redan skrivit på ett mellanavtal och kunde inte dra sig ur, menar hon. Dessutom har kaféentreprenörerna här avlöst varandra i rask takt de senaste fem åren. Det ser hon som ett tecken på att något inte fungerar.
Hon får stöd från sina kunder. Bakom ett stort bullfat vid kassan ligger en protestlista som en stammis startat. I slutet av juni hade över 140 personer skrivit på.
– Det har varit kaotiskt här med alla kaféägare som kommit och gått. Med Cissi fungerar det så bra. Hon driver det här med hjärtat. Vi är jätterädda att hon ska sluta, säger Eva Wieselberg som bott i seniorboendet i åtta år.
Rita Dahlén sluter upp med sin rullator och berömmer även hon Cissi Zafar.
– Hon är så vänlig och lägger ner så mycket arbete på att vi ska känna gemenskap, säger hon.
– Det här är ett kafé där ensamheten bryts, säger Eva Wieselberg, som bor i seniorboendet, till kaféägaren Cissi Zafar.
Märta Lefvert
Tuff sommar
På Micasa betonar Catharina Håkansson att många företagare fått höjda hyror på grund av inflationen och den samhällsekonomiska situationen. Det är upp till varje entreprenör att se till att förutsättningarna finns för att bedriva en verksamhet, menar hon.
Cissi Zafar suckar. Det är semestertider, vilket innebär att Seniorhälsan har färre aktiviteter i huset. Då blir det också färre kafékunder.
– Äldre kommer till mig och gråter för att de är rädda att jag ska sluta. Men jag ger inte upp utan kämpar på.