De båda skogsägarna anmälde ungefär samtidigt, hösten 2023, att de ville ta ner träd i ett område med gammelskog i Kårstaby. Där växer träd som kan vara flera hundra år gamla och biotoperna är känsliga för ingrepp. Särskilt den sällsynta lilla orkidén knärot har mycket svårt att repa sig också om det bara avverkas mindre mängder.
Skogsstyrelsen gav först den ena skogsägaren, som motiverade sin ansökan med att skogen angripits av granbarkborre, dispens. Men beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen, som fick rätt i mark- och miljödomstolen. Därefter skickades ärendet tillbaka till myndigheten för att utredas bättre.
Knärot har vintergröna bladrosetter vid marken och visar att skogen är minst 120 år gammal. Den växer långsamt och trivs i gammelskogens tjocka mossa.
Malin Lövkvist/arkiv
– När ett ärende överklagas är det vanligt att domstolen återförvisar det till oss, säger Frida Resare som handlagt ärendet på Skogsstyrelsen. Det betyder att vi får göra om. I vissa fall kan vi komma fram till samma sak som tidigare men motivera det tydligare. I det här fallet blev det en ny utredning, vi var i skogen och kollade och tog sedan ett nytt beslut.
Skogsstyrelsen, som har sitt kontor i Vargmötet, körde i maj upp till Kårsta och kunde konstatera det Naturskyddsföreningen redan påpekat: knäroten fanns där.
Det ledde till avverkningsförbud med vite på 750 000 kronor för skogsägaren om han skulle trotsa förbudet.
Stoppat kalhygge
Nu skyddas även skogen intill. Ägaren ville föryngringsavverka, alltså kalhugga, ett område på fem hektar. Men veckan innan jul beslöt Skogsstyrelsen om avverkningsförbud också på den fastigheten.
– Det rör sig om samma skogsbestånd och samma bestånd av knärot. Det är samma lokalpopulation.
I det här fallet landar vitet på 600 000 kronor.
– Vitet bygger främst på förbudsytans storlek. Beståndet var mer homogent och det fanns mer av annan sorts mark på den andra fastigheten. Så vi har dragit in kanterna på det område där vi förbjuder avverkning. Det blir mindre och då blir också vitesbeloppet mindre, säger Frida Resare.