Allt fler bevakningskameror filmar oss i alla slags offentliga miljöer. Men har de någon effekt på brottsligheten? Ja, enligt studier från många olika länder.
– Internationell forskning visar att knarkhandeln minskar när bevakningskameror kommer upp. I viss mån flyttar den någon annanstans, men den totala brottsligheten minskar, säger Manne Gerell, universitetslektor vid Malmö universitet.
Han och flera kolleger arbetar med ett stort forskningsprojekt, om effekten av polisens kameraövervakning i Sverige. Data har samlats in och ska nu analyseras, både vad gäller brottsfrekvens, brottsuppklarning och effekten på människors trygghet. I vår ska rapporten vara klar.
– Då kommer vi att veta mer om vilket effekt polisens kameror har i Sverige, säger Manne Gerell.
Färre planerade brott
Men viss kunskap finns redan, utifrån svenska förhållanden. Tidigare, mindre studier som Manne Gerell och hans kolleger har gjort i Malmö och Göteborg pekar på att polisens kamerabevakning har en förebyggande effekt på vissa slags brott, i både utsatta områden och krogmiljöer.
– De planerade våldsbrotten minskade, de som kriminella nätverk ligger bakom. Det kriminella agerar rationellt och undviker att begå brott där kameror finns. Däremot såg vi ingen minskning av spontana våldsbrott, som begicks på platser med mycket krogar, säger Manne Gerell.
Spretigt om trygghet
Den internationella forskning som gjorts om kamerabevakningens effekter har inte gett entydiga resultat, enligt Manne Gerell.
– Forskningen är spretig. Det är osäkert om det minskar otryggheten. Om ett halvår vet vi mer om hur tryggheten påverkas i hela Sverige av polisens bevakningskameror, säger han.