Redbergsplatsen

Göteborgskännaren Mattias Axelsson berättar att inuti mausoleet, som sträcker sig över en yta på hela 250 kvadratmeter, är sju medlemmar ur familjen Seaton begravda.

– Det sägs att graven ska ha kostat upp till 1,5 miljoner kronor år 1912. Det motsvarar mer än 80 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Mausoleet är inte det enda påkostade gravmonumentet på den så kallade Rikemanskullen. Här vilar flera av dåtidens täta överklass. Göteborgsfamiljerna Keiller, Broström och Röhss ligger alla i storslagna stenverk.

Viktor Rydbergs och Charles Felix Lindbergs sista viloplatser går inte heller att missa.  

August Röhss mausoleum.

August Röhss mausoleum.

Carlotta

Influenser från Rom

Men pråliga gravar hörde egentligen inte till vanligheterna här i norr.

– Historiskt har kyrkogårdarna i protestantiska Sverige varit kända för sin enkelhet när det gäller dekoration. Storslagna mausoleer och gravskulpturer var mest framträdande i andra delar av Europa, särskilt i städer som Rom och Paris, berättar Mattias Axelsson.

Trots den lågmälda trenden sticker några begravningsplatser ut i landet. Östra Kyrkogården är uppenbart en av dem. Det hör i hop med den borgerliga klassens fasoner som växer fram under 1800-talet.

Charles Felix Lindbergs grav.

Charles Felix Lindbergs grav.

Lina Isaksson

I Göteborg handlade det främst om handelsfamiljer som påverkades av internationella influenser. Det gällde även hur man skulle framstå efter döden. 

– Den allmänna smaken hos den borgerliga klassen var att gravarna skulle vara prydliga och imponerande men samtidigt inte alltför utmanande i sitt uttryck.

Barnadödlighet

Begravningsplatser av olika slag har funnits i alla tider. Östra kyrkogården är varken den första eller sista i Göteborg. Den anlades i mitten av 1800-talet när Stampens kyrkogård inte längre räckte till. Invigningen hölls i november år 1860 av domprosten och nykterhetskämpen Peter Wieselgren.

Ett par månader senare ägde den första gravsättningen rum. Det var före detta artilleriste N. Mobergs son, Frans Ludvig, som begravdes, bara 20 dagar gammal.

– Redan första året ägde många begravningar rum och inte sällan för små barn. Det var stor barnadödlighet under de här åren.

Östra kyrkogården är inte bara känd för tragisk död och pampiga gravar. Platsen som ritades som en park, med höjdvariationer efter naturens former, av stadsarkitekt J H Strömberg har även hyllats för sin utformning.

– I en tidningsartikel från 1914 beskrivs kyrkogården som en av de vackraste begravningsplatser i landet.

Upp och nedvända kors

En sak till sticker ut i platsens historia. På 1980-talet publicerades ett antal artiklar som rapporterade om personer som anklagades för att vara involverade i satanistiska riter och som samlades på Östra kyrkogården.

– Ögonvittnen beskrev skrämmande scener där individer bar kåpor och trummade dovt under nattetid. Och det talades om upp och nedvända kors och värmeljus placerade i specifika formationer.

Nu för tiden är det dödstyst om nätterna bland de 17 717 gravplatserna som finns utspridda under två cirkelformade delar och två stora kullarna som utgör Östra kyrkogården.