Den 14 december hanterades en mycket omtvistad detaljplan i stadsbyggnadsnämnden. Staden vill bygga 117 hyreslägenheter i tre flerbostadshus på Solleftegatan, mitt bland Råckstas klassiska radhusområden.
Blir fyra våningar höga
Husen blir fyra våningar höga och planen har väckt högljudd kritik.
– Man ger sig på en del av arkitekturen, grundtanken med området. Här finns radhus på radhus – och sedan plötsligt ska höga hus smällas upp? Det är Vällingbys karaktär vi pratar om, säger Jens Alexandersson som bor längs gatan.
Skogspartiet längs Solleftegatans radhuskvarter som ska ersättas med flerbostadshus.
Filip Magnusson
Skogspartiet som ska bebyggas ligger inom riksintresset för kulturmiljövården för Vällingby-Råcksta.
Råckstas mest karakteristiska radhus
Intill ligger bland annat Långseleringen, höjden där Råckstas mest karakteristiska radhuslängor ligger.
– Området förfulas med höghusen, säger Jens Alexandersson.
Önskar radhus i stället
Det är runt tio minusgrader ute och Solleftegatan är snötäckt när vi träffar Jens och hans granne Heikki Silvén, de är bara några av många i området som i stället önskar radhus på platsen. Även om fyra, fem radhus knappast skulle mildra bostadsbristen.
Filip Magnusson
– Men de här höghusen smälter inte in överhuvudtaget. De kommer skugga våra radhus i svackan, säger Heikki och pekar ner mot sitt hus.
"Bryter mot ABC-stadens struktur"
Från länsstyrelsen är kritiken mot planerna tung. Man har ansett att planförslaget innebär en påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövården.
Projektet bryter tydligt mot ABC-stadens struktur. Flerbostadshusen avviker mot själva idén om att bebyggelsen ska trappas ner från tunnelbanestationerna. Så låter det från länsstyrelsen.
"Detta är överexploatering"
Heikki håller upp och visar en illustration på husen samtidigt som han pekar med armen:
– Varsam exploatering ska accepteras här, säger man. Detta är inte varsam exploatering. Detta är överexploatering.
Hyresgästföreningen kritiska
Hyresgästföreningen Vällingby beskriver projektet som "direkt olämpligt". Man saknar lekplatsytor för barnen och hävdar att träden intill kommer skugga flera av de nya lägenheterna. Men stadsplaneraren Matilda Toft hävdar att lägenheterna kommer passa bra in.
Vy mot ett av de planerade flerbostadshusen (till vänster). De tre husen ska byggas i fasader i form av varma jordfärger, med sadeltak i mörkgrå plåt. En halv trappa ned från gatan ska ett källarplan med p-platser för bilar och cyklar finnas.
Illustration: Andersson Arfwedson arkitekter
– Vi har tagit till oss av synpunkterna, men anser att flerbostadshusen anpassar sig till stadsbilden, säger Matilda Toft.
Anser förslaget vara förenligt med riksintresset
Stadens sammanvägda bedömning är baserad på vad utomstående sakkunniga i kulturmiljöfrågor kommit fram till i miljökonsekvensbeskrivningen, menar Toft.
– Det gör att vi anser det nuvarande planförslaget vara förenligt med riksintresset för kulturmiljövården.
Länsstyrelsen kan sätta stopp
Risken finns dock att länsstyrelsen stoppar projektet.
– Vi har möjlighet att upphäva antagandebeslutet. När vi sett det slutliga planförslaget får vi ta ställning, säger Jakob Sahlén, planhandläggare vid enheten för bostäder och fysisk planering på länsstyrelsen.
Filip Magnusson
De tre husen ska byggas i fasader i form av varma jordfärger, med sadeltak i mörkgrå plåt. En halv trappa ned från gatan ska ett källarplan med p-platser för bilar och cyklar finnas.
Illustration: Andersson Arfwedson arkitekter