Det är fredageftermiddag i Kungsängens centrum. På torget står Doris Gåvefeldt. Hon har bott i kommunen i 52 år. Doris beskriver sig själv som en analog person. Varken mobiltelefon eller e-post är något hon sysslar med. Det är hemtelefon som gäller.
Med jämna mellanrum får Mitt i frågor från läsare som berör klockan på Sparbankens hus precis vid torget. Klockan finns där på fasaden, om än i något naket tillstånd – den saknar sedan många år visare. Men vad är det egentligen som hänt? Låt oss försöka gå till botten med klockfrågan en gång för alla.
Saknar tiden
Doris menar att det är dags att sätta upp visarna och göra klockan komplett igen. Ett trevligt inslag saknas i centrumbilden menar hon med många andra.
– Det är det här att vi ska kunna se vad klockan är när man är här. Vi har tider att passa, man ska till tåget, bussen eller jag ska kanske möta någon. När klockan fungerade då kunde man ju bara titta upp, säger Doris Gåvefeldt.
Såhär ser det ut för den som önskar informera sig om tiden vid Kungsängens torg. Efter att ha tagit del av berörda parters svar tycks tiden stå fortsatt stilla vid torget.
Stefan Källstigen
Hon brukar vanligtvis ha armbandsur, men just nu är det trasigt. Doris vill särskilt lyfta fram de äldre som har rollator och utan vidare kanske inte kan stanna och ta upp telefon, då är det enklare att bara titta upp tänker hon.
– Pensionärerna pratar om det här när man sitter på bänkarna här på sommaren. Då är det aktivitet, de sitter överallt här på torget. Man tittar ju upp här för att kolla vad klockan är. Det är ju ett trivsamt inslag.
Doris tycker att det känns naket och tomt utan klockan. Om ingen kan ta ansvar och fixa klockan anser hon att man borde ta ner de kvarvarande delarna från fasaden.
Vad säger ni till varandra om klockan?
– Ja, att det är tomt. Vi frågar varandra om det är någon som vet när den kommer upp igen.
Kan man säga att tiden står stilla här i Kungsängen?
– Ja, nästan, säger Doris Gåvefeldt och skrattar.
Doris Gåvefeldt tycker det är tomt och naket vid torget sett till dagens situation. Alla har inte smarta telefoner eller klockor, många äldre saknar möjligheten att kolla klockan då man passerar platsen menar Doris.
Stefan Källstigen
Tidigare fastighetsägaren
Rune Engzell är tidigare ägare av Sparbankenhuset vid torget i Kungsängen. Han minns att klockans visare plockades ner i samband med att huset målades om omkring 2008–2010. Men då hade klockan inte fungerat som den skulle de senaste 15 åren.
Efter att måleriet av fastigheten var klart fanns ingen anledning att sätta upp visarna igen eftersom klockan inte fungerade, förklarar Rune.
– Jag hade kollat med olika entreprenörer och det var ingen som var sugen på att göra ett jobb med klockan.
Mekanik + teknik = Dyrt
Rune berättar att klockan är speciell i bemärkelsen att det både finns elektronik och mekanik som styr klockan, i regel brukar det vara antingen eller.
Då ska man först hitta en person med dubbel kompetens att reparera det hela. Och sen har Runes efterforskningar under tiden då han ägde fastigheten dessutom visat att det skulle bli en dyr historia.
Klockan utan visare.
Stefan Källstigen
Mitt i skrev om klockan 2016, då sa Rune Engzell: "Folk skyllde på mig för att de missade tåget. Då plockade jag ner den".
Vad tror du om framtiden för den där klockan?
– Klockan är körd. Den har inte varit igång under 15 år kanske. Så den kommer nog inte igång någon mer.
Doris Gåvefeldt berättar att alla äldre som brukar hänga vid torget pratar om visarna som försvann. "Vi frågar varandra om det är någon som vet när den kommer upp igen."
Stefan Källstigen
Rune berättar att han även kollade på möjligheten att sätta upp en digital klocka, också detta var mycket dyrt.
– Allting handlar om pengar. Den där klockan drar inte in några hyresintäkter. Så avkastningen var inte säker. Det var kö till lokalerna ändå i bankhuset. Man behöver ingen klocka för att locka hyresgäster.
Ser mörkt ut
Andreas Thåberg är administrativ chef för Sparbanken i Enköping. Han beskriver att man har gjort en prövning av frågan gällande klockan på huset i Kungsängen.
Han känner igen sig i beskrivningen som den tidigare fastighetsägaren ger och berättar att man gör i dagsläget bedömningen att de tekniska förutsättningarna försvårar en lösning vad det gäller klockan.
– Vill vi tillhandahålla en service vill vi att den ska vara hundraprocentigt bra, och det kan inte vi garantera. Det är så, tyvärr.