Med sikte på himlen växer Karlatornet fram på Lindholmen. Tornets 73 våningar och totala höjd på 245 meter kräver en stabil grund. Under ett dygn ska den drygt 1 000 kvadratmeter stora och nästan fyra meter tjocka bottenplattan gjutas.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/rekordpris-karlatornets-dyraste-lagenhet-sald/reprcC!QGjsYfXY7SDNe2oNMpLENA/

Totalt är det omkring 400 personer inblandade i operationen; tjänstemän, chaufförer, fabriksfolk och betongarbetare.

– Det är en väldigt stor operation, unik i sitt slag i stan och i Sverige eftersom det är ett så stort hus som ska vila på plattan. Det är ett arbete som vi har planerat både länge och väl, det är en logistisk utmaning, säger Johan Live, pressansvarig, Serneke.

Hittills i projektet har man arbetat länge med grundförstärkning.  Det handlar om 58 stycken pålar som är borrade 45 till 75 meter ner i marken. Varje hål är sedan fyllt med betong som har skapat två meter tjocka pålar. För att förbinda pålarna gjuter man nu bottenplattan.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/nu-har-karlatornet-mer-stod-an-nagonsin/reprik!9y53kTSV7IS6mxQ7yBGbGA/

"Får inte torka"

Betongen kommer från tre olika fabriker runt om Göteborg och 40 betongbilar kommer att köra mellan fabrik och byggarbetsplats under hela dygnet.  

– Anledningen till att allt arbete utförs under ett dygn är att betongen inte får torka under tiden. Allt måste gjutas i samma skede.  Därför sker arbetet i tre skift, berättar Johan Live.

Nästa steg i projektet är att börja arbetet med att gjuta stommen för att sedan jobba sig uppåt med tornet tills alla 73 våningar är på plats.

Hur ser tidsplanen ut för att få klart Karlatornet?

– Ambitionen har hela tiden varit att det ska stå klart år 2021. Den planen gäller fortfarande. Gjutningen är en stor milstolpe i projekt Karlatornet, säger Johan Live

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/karlastaden-hamtar-gatunamnen-fran-grekisk-mytologi/reprdl!jaU1KZxwfA7Qo6RpsFiVzQ/