För dem som är ofrivilligt barnlösa bekostar regionen olika former av assisterad befruktning fram till och med att kvinnan är 39 år, men max tre försök.
Därefter är det privat finansiering som gäller, inte sällan med sexsiffriga belopp.
Carl-Johan Schiller (KD) tycker att äggfrysning borde subventioneras av regionen.
I en motion till regionfullmäktige skriver han att "karriär och väntan på och längtan efter att hitta den rätta partnern kan komplicera tidpunkten för att kunna bilda familj".
Carl-Johan Schiller (KD) tycker att regionen borde subventionera nedfrysning av ägg.
KD
Livspussel
I Stockholms län är genomsnittsåldern för förstföderskor 31,4 år.
– Det är mycket som ska hinnas med under ett ganska kort tidsfönster, man ska utbilda sig, skaffa jobb, bostad och hitta en partner, säger han.
Vi vill att fler ska kunna bilda familj.
Enligt honom är problematiken vanligast i storstäderna, och i Stockholm väljer ett hundratal kvinnor att frysa ner ägg varje år. Behandling och nedfrysning av ägg kostar i dag 30 000–40 000 kronor.
– Det är en plånboksfråga, och vi vill att fler ska kunna bilda familj.
Ett annat argument är de låga födelsetalen, där nedfrysning av ägg skulle kunna göra så att fler barn föds.
Oklart om nästa steg
Men för vilket åldersspann subventionen skulle gälla, hur stor den skulle bli och vad i processen den kan omfatta är något som behöver utredas, menar Schiller.
Om man får frysa ner ägg, men när det är dags måste betala för insättningen och inte har råd med det, då är det ju ingen poäng?
– I dag står de här kvinnorna helt utanför den offentliga vården, och vi vill nu lyfta frågan. Men hur gränserna ska dras är något som också måste utredas.
I motionen föreslås också att kvinnor som drabbas av endometrios borde erbjudas den här hjälpen, något som redan görs för de svårare fallen som bedöms behöva det.