Stadsbyggnadskontoret ska ta ett nytt grepp på kvarteret Fanan 18 i hörnet Narvavägen-Linnégatan-Banérgatan. Bakgrunden är en önskan från fastighetsägaren om att skapa fler bostäder, mer grönska och mer liv och rörelse i bottenplanet.

I dag innehåller halva fastigheten bostäder, och den andra består av kontor. Det vill fastighetsägaren ändra på och omvandla det västra hörnhuset, som vetter mot Narvavägen, till bostäder.

Förslaget innebär också att de tre huskropparna byggs på med 1-3 våningar på taken.

Större skyltfönster

För att skapa bättre lokaler för service och handel vill fastighetsägaren bygga om bottenvåningen. En av åtgärderna är att sätta in betydligt större skyltfönster mot gatan.

Fastighetsägaren vill även göra innergården grönare, och på taket till den låga delen som förbinder de två hörnhusen finns planer på en takterrass.

Stadsbyggnadskontoret skriver i ett tjänsteutlåtande att planerna kan bidra positivt till stadens bostadsmål.

"Förslaget innebär en möjlighet till fler attraktiva bostäder i ett centralt läge med goda kollektivtrafikförbindelser."

Vill se make-over

Medan tjänstemännen föreslår att man ska ta vara på tidstypiska och karaktäristiska detaljer, material och kulörer är Kristdemokraterna av en helt annan åsikt.

I ett yttrande till stadsbyggnadsnämnden föreslog de att man i samband med utvecklingen av fastigheten skulle ge den "en ny fasad med utgångspunkt i sekelskiftets olika arkitektoniska stilar".

– Den här fastigheten är brutalt insprängd i en miljö som i övrigt består av byggnader från tiden runt förra sekelskiftet, säger Nike Örbrink, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholm.

"Läka sår i stadsmiljön"

De har tidigare föreslagit att Stockholms stad ska inrätta en så kallad arkitekturzon i innerstan.

"Det skulle innebära att byggherrar enbart beviljas lov att bygga nytt eller totalrenovera befintliga fastigheter inom zonerna ifall de utformas i strikt arkitektonisk harmoni med det befintliga", skriver KD.

– Vi förespråkar inte rivning av fullt fungerande fastigheter, men när man ändå bygger nytt eller renoverar kan man passa på att läka de sår som rivits upp i stadsmiljön, säger Nike Örbrink.

S: "Sekelskiftesnostalgi"

Majoriteten, med S, V och MP, går dock på stadsbyggnadskontorets linje och menar att man snarare ska ta vara på 1960-talsbyggnadens arkitektoniska och kulturhistoriska värden.

– Den här byggnaden utgör en viktig arkitektonisk årsring i Stockholm. Det är okänsligt mot vår kulturhistoria att ändra till en sekelskiftesfasad på en fin byggnad från 60-talet. Det är emot stadens principer, säger Jan Valeskog (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, i en skriftlig kommentar.

Samma arkitekt, Sture Frölén, har även ritat många byggnader på Gärdet, poängterar han.

– Man kan undra om Kristdemokraterna även där vill förvanska stadens kulturhistoria till förmån för sekelskiftesnostalgi.