Vid pressträffen under torsdagen, efter att åklagaren väckt åtal mot de fem tonåringar som misstänks för inblandning i mordet på Mikael, underströks gång på gång hur viktiga allmänhetens vittnesmål har varit för framgångarna i utredningen.

– Vi är otroligt tacksamma för alla de uppgifter som vi har fått in, som har lett utredningen framåt hela vägen till det åtal som vi står med i dag, sa Stina Rosin, utredare för grova brott vid Stockholmspolisen.

Andreas Bagoly, biträdande chef för polisen i Skärholmen, beskriver allmänhetens medverkan som helt central för att påverka samhället i rätt riktning. Skärholmen är en av flera stadsdelar i Stockholm där tystnadskulturen under lång tid skapat problem för polisen för att kunna lösa brott.

Vad gjorde att folk vågade prata i det här fallet?

– Jag tror att det var den starka uppslutningen som vi såg efter händelsen, där våra lokala medborgare, tillsammans med reaktionerna både regionalt och nationellt, alla visade tydligt att det här var helt oacceptabelt. Det kan ha gjort att gemene man insåg vikten av att medverka till uppklarningen av det här brottet, säger Andreas Bagoly.

Gjorde ni från polisens sida någonting annorlunda för att bryta tystnadskulturen?

– Vi har fortsatt att arbeta med stark lokal närvaro och har en hög andel yttre, uniformerad polis. Vi har en förstärkt områdespolisverksamhet, lokala avhopparsamordnare och ungdomssamordnare. Så det är ett arbete på samma grunder egentligen.

Pressträffen i polishuset på Kungsholmen, där åtalet presenterades, var mycket välbesökt.

Pressträffen i polishuset på Kungsholmen, där åtalet presenterades, var mycket välbesökt.

Angie Gray

18-åringen som är åtalad för mordet var vid den här tidpunkten efterspanad efter att han hade rymt från en LVU-placering.

Hur kunde den här gruppen stå ostörda så nära torget i Skärholmen utan att polisen hade koll på dem?

– Jag känner mig trygg med de åtgärder som vidtagits med anledning av 18-åringens avvikande. Det finns inget i utredningen som tyder på att han hade varit en längre tid i Skärholmen. Och det är en utmaning för oss med antalet avvikna från vård- och omsorgsinsatser, säger Andreas Bagoly.

Men är det inte polisen uppgift att se till att kriminella grupperingar inte kan stå ostörda?

– Det jag med stor säkerhet kan säga är att hade polispersonal passerat grupperingen hade 18-åringen givetvis varit föremål för en kontroll.

Känner du att ni på något sätt har brustit i er roll?

– Som person känner man givetvis alltid att det är ett misslyckande när någonting sådant här kan ske. Som funktion känner jag mig trygg med det arbete som vi har bedrivit, säger Andreas Bagoly.

Fem tonåringar åtalas för mordet på Mikael, 39

En jätteengagerad pappa som sa ifrån mot orättvisor. Så beskriver familjen Mikael, 39, som sköts ihjäl när han tillsammans med sin son var på väg till simhallen i Skärholmen. 

I dag åtalades de fem tonåringar som misstänks för inblandning i mordet.

Det var tidig kväll den 10 april när Mikael och hans 12-åriga son var på väg till simhallen i Skärholmen som han sköts till döds i en gångtunnel efter att han sagt ifrån till några ungdomar. 

I dag åtalades en18-årig man, som var 17 vid tiden för skjutningen, misstänkt för mord samt för grovt vapenbrott.

Ytterligare tre tonåringar åtalas för skyddande av brottsling, varav två ska ha tvättat rawbiken som den misstänkta mördaren flydde på, och en för att ha stått vakt. Ytterligare en tonåring åtalas för medhjälp till skyddande av brottsling, han ska ha en ska ha fått i uppgift att flytta rawbiken men polisen hann ta den i beslag.

Vice chefsåklagare Ove Jäverfelt berättar under en presskonferens på torsdagen att det ska ha varit tre personer på plats i tunneln utöver Mikael.

– Det är något ord som fått Mikael att reagera. Något har sagts, när Mikael och sonen går förbi. Han går då tillbaka och det verkar som att den person som vi påstår skjuter, tar upp vapen vid någon tidpunkt.

Enligt vittnesuppgifter ska han först ha skjutits ett skott brevid Mikael.

– Det verkar som att Mikael rör sig mot den som skjuter, då skjuts det två till skott, säger Ove Jäverfelt.

De två skotten träffar Mikael i överkroppen.

Inget tyder på att det fanns någon koppling mellan Mikael och de misstänkta gärningsmännen.

Nekar till mordet

Enligt åklagaren har allmänhetens vittnesmål varit till stor hjälp och han bedömer att bevisläget är gott. Den rawbike som den misstänka mördaren lämnade brottsplatsen på hittades två dagar efter mordet på Idholmsvägen och vapnet hittades i juni i ett källarförråd som även det ligger på Idholmsvägen. På båda fanns 18-åringens dna.

– Polisen har gjort ett gediget och noggrant arbete som redan från början gick väldigt snabbt. De inledde direkt med att genomföra analyser av telefoner, utredarna fick fram viktiga uppgifter och höll förhör. Nu anser jag att vi har tillräckligt med bevisning för att väcka åtal, säger Ove Jäverfelt.

Harri Keränen, 18-åringens advokat, vill inte kommentera vilka brister han ser i åtalet som skulle kunna tala för att hans klient är oskyldig till mordet.

– Det kommer jag att presentera under rättegången. Det enda jag kan säga nu är att han förnekar brott, när det gäller mordet. Men han erkänner att han har provskjutit vapnet vid ett annat tillfälle. Han ser fram mot rättegången, för att få det hela prövat.

Rättegången börjar den 13 februari och kommer att pågå i flera veckor.

Även misstänkt för mordförsök

18-åringen som åtalas för mordet på Mikael är även misstänkt för försök till mord efter en skjutning i Vårberg den 27 december förra året, där en tonåring vårdades på sjukhus för livshotande skador. 18-åringen misstänkts även för människorov i Vårberg samma dag.

Åtal för de brotten väntas väckas i morgon, den 20 december. 

Mikaels familj hemma hos svågern Elias Demir och systern Aneta hemma i Alby samt mamman Barbara.

Mikaels familj hemma hos svågern Elias Demir och systern Aneta hemma i Alby samt mamman Barbara.

Angie Gray

För Mikaels familj har månaderna som gått efter mordet varit ett limbo. 

– Jag känner att min ena halva är begravd med honom och att den andra lever här, har Mikaels mamma Barbara, som knappt gått ut sedan mordet, tidigare berättat för Mitt i. 

Familjen hoppas att åtalet och den kommande rättegången ska göra det lättare att gå vidare men samtidigt bävar de. De har sett den misstänkta mördaren på bild berättar Mikales syster Aneta.

– Det ska bli väldigt jobbigt att möta honom.

Gängkonflikt i Skärholmen

Skärholmen har under de senaste åren drabbats av flera skjutningar på öppen gata på tidpunkter där många människor i området har varit i rörelse. Enligt polisen rör det sig om konflikter mellan kriminella gäng. 

Mikaels familj tycker att det behövs krafttag för att komma åt de gängkriminella. Både hårdare straff och förebyggande arbete redan från förskolan. 

– Man måste förstå vad som är rätt och fel och att handlingar får konsekvenser. Inte bara för den som förlorar sitt liv utan för alla runtomkring, hela deras liv förändras och även mördarens familjs liv, säger svågern Elias.

 På torsdagen presenterade polis och åklagare åtalet mot de fem personer som misstänks för inblandning i mordet på Mikael.

 På torsdagen presenterade polis och åklagare åtalet mot de fem personer som misstänks för inblandning i mordet på Mikael.

Angie Gray

Fem tonåringar åtalas för mordet på Mikael, 39

Familjen bävar inför att träffa misstänkta mördaren i rätten

”Förortsbor måste själva sätta stopp för gängen”

Först kom chocken. Vem kommer någonsin våga säga till ett ungdomsgäng igen? Men modet kommer tillbaka, menar Dimitris Constantinou som själv klev fram efter mordet på Mikael i Skärholmen. "Det finns i ryggraden", säger han. "Men fler måste öppna munnen".

Vi har ett problem i Sverige, tycker Dimitris Constantinou, socialpedagog och grundare av organisationen Team Storebror som hamnade i rampljuset efter mordet på 39-åriga Mikael i Skärholmen i april.

Då pratade han om att fler måste ta ställning mot gängkulturen och visa civilkurage tillsammans. Fem månader senare konstaterar han att för lite har hänt.

– Det fanns ett fantastiskt engagemang i ungefär en vecka, men sedan försvann det. Vad är alla blommor och ljus värda, när de glöms bort på en gång, undrar han.

– Fram till jag var 35 gick jag på förortsromantiken och snacket om att man inte hade någon chans för att man var från ett utsatt område, säger Dimitris Constantinou.

– Fram till jag var 35 gick jag på förortsromantiken och snacket om att man inte hade någon chans för att man var från ett utsatt område, säger Dimitris Constantinou.

Bolla inte över till politikerna

Han riktar sig till alla aktivister i förorterna, som ofta själva är uppvuxna på platser där gängkulturen har kopplat sitt grepp, som engagerar sig mot rasism och mot kriget i Gaza. Men som, enligt Dimitris Constantinou, är alldeles för tysta om de akuta problem vi har på hemmaplan.

– Om inte vi själva som kommer härifrån och vars barn växer upp här sätter stopp för gängkulturen, vem ska då göra det? Det är vi som måste äga den här frågan, inte bara bolla över den på politikerna, säger han.

Lösningen, menar Dimitris, är inte att konfrontera gängen direkt. Ingen ska behöva riskera sitt liv.

Skyller på rasism

– Det handlar om att kliva ut på gatan, på de platser där ungdomar vistas, och göra så att gängens giftiga version av machokultur och social framgång som barnen marineras i i dag inte får stå oemotsagd. Nu har gängkulturen tillåtits att växa ostört i decennier utan att någon sagt emot.

Istället för att prata med barnen om gangsternormerna har man skyllt på rasism och resursbrist och odlat en slags förortsromantik som förstärkt just den offermentalitet som gängen lever av, menar han.

"Chanslös sopa"

– Jag är uppvuxen med det där. Fram till jag var 35 var jag övertygad om att jag var en chanslös sopa för att jag var en kille från förorten. Jag köpte förortsromantiken. Men det var bara ett sätt att fly från mitt ansvar.

Dimitris bakgrund som knarklangare och fängelsekund är nu historia. Nu försöker han skapa en rörelse, där tusentals bryter tystnaden och går ut på kvällarna, ställer sig med plakat och visar att det finns alternativ.

Men har folk inte blivit för rädda, efter det som hände Mikael?

– När chocken har lagt sig kommer civilkuraget tillbaka. Det finns i ryggraden. Och jag tror att rädslan kan vändas till ilska. Jag tycker jag märker det, att fler vågar öppna munnen, säga ifrån och bidra till att vi får en rörelse mot gängkulturen.

Jag var övertygad om att jag var en chanslös sopa

Det här är Team Storerbror 

En ideell förening grundad av Dimitris Constantinou. Drivs av honom och barndomsvännen Jimmie Ström som båda är uppvuxna i Skärholmsområdet.

Nattvandrar och skapar kontantakter med unga i förorter för att ge dem vuxna positiva förebilder. I år satsar de extra i Skärholmsområdet, men finns även i andra förorter.

I våras utsågs Dimitris Constantinou till Årets förebild(t) 2023 av Bildtska släktföreningen och har tidigare fått 100 000 kronor av Tim Bergling Foundation för sitt arbete med Team Storebror. I övrigt är arbetet helt ideellt.

Källa: Team Storebror

– Fler måste våga öppna munnen, säger Dimitris Constantinou. Bild från tidigare tillfälle.

– Fler måste våga öppna munnen, säger Dimitris Constantinou. Bild från tidigare tillfälle.

Angie Gray

Uppmaningen efter mordet på Mikael, 39: ”Öppna munnen”

Så kan du göra motstånd mot gängkulturen ✔ Nattvandraren Dimitris: ”Vi som kommer härifrån måste äga den här frågan”