"Magen skriker, tarmen dunkar, jag svalde åtta jordgubbsmunkar", sjöng Kalle Anka en gång för länge sedan.

Men till skillnad från det gamla äventyret med Kalle Anka i San-lo-dhan är Vasastan inte en öken av gröt med jordgubbar som enda kulinariska nöje.

Ett av de sötare vattenhålen i Vasastan är Doughnut disturb som öppnade på Norrtullsgatan 26 för drygt ett år sedan.

– Det fanns inga goda donuts här! Donutkulturen i Stockholm var i princip nonexistent, säger Kudzai Nhundu.

Hon är delvis uppvuxen i Namibia och Sydafrika där hon pluggade matlagning. När hon flyttade till Sverige med familjen för över 15 år sedan hade hon ännu inte en tanke på att börja sälja munkar.

Älskar att prata

– Men just nu känner jag att det är ett av mina mål i livet. Jag älskar dessutom att prata med folk.

Hennes arbetsdagar börjar klockan 02 på morgonen. Då åker hon till köket i Sundbyberg för att baka det som ska säljas i butiken. Dagarna butiken är stängd handlar hon varor eller bakar till catering.

– Jag chillar definitivt inte. Bara på söndagar.

Donutsen har bland annat dykt upp som brödet på hamburgerkrogar, glassmackor och bagels runt om i stan.

Den lilla lokalen i Vasastan kom hon över av en slump.

– Minst 80 procent av mina kunder är amerikaner, de är många som bor här i stan. Typen av donuts jag gör är av amerikansk stil, inspirerade från New York där jag har varit mycket.

– De gör allt från typ bensinmacksdonuts med socker eller någon glasering på till lite finare hantverk med mer fyllning och toppings. Jag blandar lite mellan dem.

Vaniljglaserad

I början ville folk mest ha de enklare varianterna men med tiden har de fått upp ögonen för de mer spexiga. Munkarna gör sig bra på bild – vilket är viktigt för spridning i sociala medier. Men framför allt handlar det om att folk berättar om dem för varandra, tror Kudzai.

Att de mestadels är växtbaserade gör att kostnaderna kan hållas nere, då till exempel smör och ägg blivit dyrare.

Själv håller hon inte så mycket koll på vad som skrivs om butiken men har märkt att den blivit allt mer populär.

– Jag blir alltid lika glad när någon säger att de sett eller läst något. Det har till och med kommit folk från andra delar av Europa, det är helt otroligt. De har sett mina munkar på internet och kommer förbi. Det är jag tacksam för!

Hon svarar motvilligt men glatt på frågan om vilken munk hon själv skulle välja.

– Det är så mycket arbete och tanke bakom varje. Men om jag måste äta en och samma varje dag skulle det bli något enkelt, typ en vaniljglaserad.