Det blir ersättningsbuss för hela slanten för alla som tänkt åka kommunalt in mot Stockholm från Rönninge, Tumba eller Tullinge i sommar. Tågtrafiken är helt inställd på sträckan Tumba–Flemingsberg och omvänt mellan 30 juni och 4 augusti.

– De två tunnlarna är ungefär 100 år gamla och är i behov av underhållsarbete för att bibehålla trafiksäkerheten på sträckan. Det kommer också minska störningar i trafiken, säger Camilla Markén, projektledare vid Trafikverket.

Arbetet med tunnlarna har planerats under flera år. Om det inte genomförs nu riskerar man att behöva stänga av trafiken akut om något skulle uppstå.

– När vatten fryser i bergets sprickor på vintern finns det risk att isen spränger loss mindre stenar. Därför tar vi bort löst berg utanför och genom tunnlarna. Vi kommer också rensa bort vegetation utanför tunnlarna och utföra reparationer av en betongkonstruktion vid ena tunneln så den kan hålla i 40 år till, säger Camilla Markén.

Under samma period genomförs även spårarbeten och växelbyten mellan Flemingsberg och Tumba.

Är det nödvändigt att stänga av all trafik under så lång tid?

– Arbetsmomenten vi utför kräver att båda spåren är avstängda eftersom vi inte kan ha el i kontaktledningarna på något av spåren när vi arbetar.

Ersättningsbussar

Arbetet i Tullinge är en del av ett omfattande arbete som gäller flera tunnlar söder om Stockholm: Rönninge, Bränninge och Ströms. Alla tre brottas med samma problem som Tullingetunnlarna.

Bussarna som ersätter pendeltågen kör sträckan Flemingsberg–Tumba. Från Flemingsberg går tågen som vanligt in mot Stockholm City och vidare norrut. Tågen från Tumba och söderut går också som planerat, med några undantag.

Den 30 juni samt 20-21 juli ersätts tågen med buss på hela sträckan mellan Flemingsberg och Södertälje C. En del bussar fortsätter in mot Stockholm City. Då stannar de vid varje pendeltågsstation på väg mot sin slutdestination, men endast för avstigande efter Tullinge.