Det tidigare Prippsbryggeriet i Ulvsunda byggs om till ett nytt idrottscentrum.
För att idrottscentrumet ska kunna erbjuda hallar för internationella handbollsmatcher, krävs en viss takhöjd.
En ny stålbalk på taket har blivit lösningen.
Stålbalken är tänkt att placeras på den del av bryggeribyggnadens tak som är bågformad. Balken skulle göra det möjligt att bygga idrottshallar inne i själva byggnaden på ett sätt som är planerat.
Avråder
Såväl stadsbyggnadskontoret som byggnadsantikvarien har sagt nej till stålbalken.
En balk skulle medföra "ovarsamma och förvanskande konsekvenser för byggnadens kulturvärden", skriver byggnadsantikvarien Per Olgarsson i ett remissvar.
Byggnadsantikvarien påpekar att den tidigare bryggeribyggnaden är blåklassad, den högsta skyddsklassen, vilket bland annat innebär att tapphallens välvda tak ska bevaras som det är.
En ny takbalk blir synlig och förändrar tapphallens yttre volym, skriver Olgarsson.
Anders Gratte, till höger i bild, var på tillfälligt besök i Ulvsunda förra veckan. Han hade för sin del inga invändningar mot en ombyggnad av taket på den tidigare bryggeribyggnaden: "Det behöver inte se ut som det alltid gjort. Jag tycker inte att en balk skulle störa."
Anders Gustafsson
Politikerna i stadsbyggnadsnämnden har valt att inte lyssna på detta. Vid sammanträdet i oktober godkände de ett bygglov.
Bryter balken inte mot detaljplanen?
– Frågan är om det är att betrakta som en liten avvikelse mot detaljplanen eller inte. Det här är ganska vanligt att vi tycker att det är en avvikelse men att den är inte så stor, säger Jan Valeskog (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
I det här fallet handlar det enligt Jan Valeskog om en avvikelse på en meter, med balken skulle taket få en ny höjd på cirka 27,5 meter.
Har stadsbyggnadsnämnden rätt att gå emot detaljplanen?
– Om det är en liten avvikelse kan man göra det.
Jan Valeskog påpekar att innan beslutet har nämnden skickat ut förslaget till de närmsta grannarna för att de skulle få chans att yttra sig och då var det ingen kritik, enligt Valeskog. Nämnden var också enig om beslutet, påpekar han.
Jan Valeskog (S), är ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Pressbild/Socialdemokraterna
– Stockholms stad lägger närmare en miljard på det här och att då lägga så mycket pengar på något som inte fungerar för idrotten, handbollen i det här fallet, det tyckte vi var orimligt när det var en så här liten avvikelse.
Hade ett nej till balken kunnat äventyra ombyggnaden?
– Nej, det hade det inte gjort men det är klart när vi gör den här satsningen för idrotten och det kan vara små, små skillnader gentemot detaljplanen, då gör vi en avvägning. Det är vår uppgift att göra en avvägning.
Mitt i har sökt byggnadsantikvarien.
Beslutet går att överklaga.