När Björn och Silivia Johansson tog över bestämde de sig för att byta tillbaka till det gamla namnet Edsbacka Krog. Nu är framtiden oviss för den klassiska restaurangen i Edsbergsparken.
Tomas Stark
20240420063131
20240419130133
2024-04-20
06:31
2024-04-19 13:01
Sedan början av april har Edsbacka krog gått över till att endast erbjuda festvåning och lokaler för konferenser med större grupper. Dagens lunch, à la carte och söndagsbrunch finns inte längre kvar.
– Vi har haft för få besök, så det har inte varit lönsamt. Att ha öppet hela tiden har inte funkat, inte för oss i alla fall, säger Björn Johansson som tillsammans med sin fru Silvia Johansson tog över den klassiska restaurangen i Edsbergsparken våren 2021.
De satsade på att få till ett slags vardaglig mötesplats för Sollentunaborna, men utöver bokningar för 70-årsmiddagar och liknande har det varit svårt att locka gäster.
– Många i Sollentuna har varit positiva och de flesta vill nog ha krogen kvar, men det har inte kommit tillräckligt många hit, säger Björn Johansson.
Beklagar stängningen
Han beklagar att man tvingas stänga, av flera skäl.
– Det här är ju en av Sollentunas äldsta byggnader och ett fint ställe i ett fint läge, så det är tråkigt. Och för oss är det ett ekonomiskt avbräck. Vi har satsat mycket pengar på renovering och drift.
Det är egentligen bara Christer Lindström som har lyckats riktigt bra med Edsbacka krog i modern tid. Han satsade på fine dining och var först i Sverige med att få två stjärnor i Guide Michelin. Och kanske är det något sådant som krävs, funderar Björn Johansson.
– Då lockar man folk från kanske hela Sverige. Vi satsade på social dining, men det gick inte.
Kommer att sälja
Tills vidare kommer man alltså att erbjuda Edsbacka krog som festvåning och andra evenemang för större sällskap, men inte heller det är en långsiktig lösning tror Björn Johansson.
– Så småningom ska vi sälja. Jag hoppas att det blir en krog igen. Det har det varit sedan 1626, i alla fall till och från, säger han.
Först i Sverige med två stjärnor
Krogen grundades 1626 av proviantmästaren Henrik Olofsson, som även lät bygga Edsbergs gård (föregångaren till Edsbergs slott) och Landsnora kvarn. Av kung Gustav II Adolf fick Olofsson ett privilegiebrev som gav honom rätt att inrätta ett värdshus vid Edsbacka, intill landsvägen mellan Stockholm och Uppsala.
1633 fick man, av drottning Kristinas förmyndarregering, rätt att även erbjuda nattlogi för vägfarande och stallplats och foder för deras hästar.
Som på många andra platser där det serveras sprit förekom mycket bråk och våld vid Edsbacka krog och år 1853 beslutade länsstyrelsen att man inte längre skulle ha tillstånd att servera sprit utan endast mat, öl och andra drycker.
Baron Claes Rudbeck på Edsbergs slott, som drev krogrörelsen med hjälp av anställda krögare och krögerskor, blev 1872 tvungen att upphöra med verksamheten på grund av minskande gästantal. Därefter användes lokalerna som småskola för södra Sollentuna och efter 1893 fanns statarbostäder i huset.
På valborgsmässoaftonen 1983, 111 år efter stängningen, öppnade Christer Lingström åter en krog på platsen. Återinvigningen av Edsbacka skedde efter en renovering av byggnaden. Efter några ekonomiskt svåra år i början utsågs Lingström till Årets Kock 1985 och därefter följde ytterligare utmärkelser. Edsbacka fick sin första Michelin-stjärna 1992 och den andra 2000 – som första krog någonsin i Sverige.
I november 2008 lämnade Christer Lingström Edsbacka efter 26 år och krogen togs över av personalen under ledning av kökschefen Fredrik Pettersson.
I april 2010 öppnades en ny restaurang under namnet Edsbacka Wärdshus.
I mars 2020 stängdes restaurangen och den 30 april 2021 öppnade den på nytt, nu åter under namnet Edsbacka Krog och med Björn och Silvia Johansson vid rodret.