Enligt eleven Alice, som egentligen heter något annat, hade hennes lärare länge varnat lågstadieklassen för vad som skulle hända om de var för högljudda.

– Hon har hotat oss med att sätta tejp på vår mun om vi inte är tysta. Det har känts ganska jobbigt, säger hon.

På en lektion i början av juni, några dagar före skolavslutningen, ska läraren ha fått nog.

Hon står nu åtalad för ofredande mot två elever – genom att ha tejpat för munnen på dem. Hur hon ställer sig till brottsanklagelserna vill hennes advokat inte uppge.

Enligt Sundbybergs stads utredning har läraren sagt att hon tejpade för barnens munnar "på skoj". Hon har också förklarat sitt handlande med hög arbetsbelastning, att det var varmt i klassrummet och att hennes tålamod tröt.

"Kändes läskigt"

Alice tog illa vid sig av händelsen:

– Jag såg ju allting jättenära och visste inte vad jag skulle göra. Så jag gick in på toaletten, jag var rädd för jag ville inte vara i klassrummet.

– Det kändes läskigt.

Dagarna efteråt var Alice hemma från skolan. Hennes mamma säger att dottern var i en utsatt situation som bevittnade händelsen.

Alice, som egentligen heter något annat, tog illa vid sig av händelsen i juni. "Jag gick in på toaletten, jag var rädd för jag ville inte vara i klassrummet", säger hon.

Alice, som egentligen heter något annat, tog illa vid sig av händelsen i juni. "Jag gick in på toaletten, jag var rädd för jag ville inte vara i klassrummet", säger hon.

Malin Lövkvist

Mamman är kritisk till hur skolan har hanterat saken. Hon säger att familjen tidigare har framfört oro över att läraren ska ha varit sträng och tycker inte att skolan har gjort tillräckligt för att hindra att barn far illa.

– Det är många brister som skolan har i det stora hela.

Skolans dåvarande rektor säger till Mitt i att varken hotfullt, våldsamt eller kränkande beteende har tolererats.

Några tidigare tecken på sådant beteende hos läraren har inte funnits, fortsätter rektorn.

Jag såg ju allting jättenära och visste inte vad jag skulle göra.

– Inte som vi har kunnat påvisa, nej. Och vi har inte fått några signaler från andra medarbetare, för det brukar man få.

De gånger som föräldrar har hört av sig med den sortens uppgifter har skolan utrett det, säger rektorn.

– Men vi har inte kunnat påvisa det.

Bytte skola

Rektorn menar att skolan gjorde vad som var möjligt och agerade omedelbart efter händelsen i juni: Föräldrar kontaktades, kurator kopplades in och läraren fick lämna skolan.

– Skolan har också fått beröm från medarbetare och föräldrar, säger rektorn.

Läraren slutade dock inte arbeta. I skrivande stund jobbar hon på en annan skola i Sundbyberg.

Den saken vill inte rektorn kommentera, med motiveringen att stadens sektorschef för lärande och bildning hade sista ordet i beslutet.

Monica Arvidsson är chef på sektorn för lärande och bildning på Sundbybergs stad.

I ett mejl till Mitt i förklarar hon beslutet att låta läraren byta skola. Hon skriver:

"Så snart vi fick kännedom om det inträffade stängdes läraren av och har sedan dess inte arbetat på skolan. Staden inledde en utredning som syftade till att inhämta information samt identifiera om och i så fall vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas, till exempel disciplinära eller arbetsrättsliga åtgärder."

Hon får frågan om hon ser det som lämpligt att en lärare som utreds för ofredande fortsätter undervisa elever. På den svarar hon:

"Vi har vidtagit de åtgärder som staden kan inom ramen för arbetsrättslagstiftningen."

Mitt i har sökt lärarens försvarsadvokat samt representanterna för de elever som är målsägande.