Mitt i har tidigare berättat om hur både Spånga tennis- och bordtennisklubb och Hässelby tennisklubb drabbats av kraftiga arrandehöjningar.
Avgifterna har legat oförändrade sedan 80- och 90-talen för flera tennisklubbar i Stockholm, men höjs nu kraftigt sedan staden gjort nya marknadsmässiga markvärderingar.
Behandlats olika
Alla klubbar har dock inte haft det lika förmånligt.
Vällingbyhöjdens tennisförening har tvingats betala mellan 15 000-20 000 kronor i årshyra i flera år för sin bana vid Nälstafältet – Spånga TBK och Hässelby TK har bara legat på cirka 5 000 kronor sedan 80- respektive 90-talet.
– Jag reagerar kraftigt på skillnaderna. Det känns som en orättvis hantering, säger Vällingbyhöjdens TF:s ordförande Alberto de Castro när Mitt i träffar honom vid asfaltsplanen i Nästa.
Vällingbyhöjdens tennisförenings asfaltsplan är sliten med att anlägga ny asfalt skulle kosta klubben 200 000 kronor. "Det är pengar vi inte bara kan slänga upp sådär", säger Alberto de Castro.
Filip Magnusson
– Vi lyckades genom förhandlingar få ner hyran till 9 000 kronor för fem år sedan. Men vi ligger ju fortfarande långt över dessa klubbar.
Har bara en asfaltsbana
Såväl Spånga TBK som Hässelby TK har flera inne- respektive grusbanor.
Vällingbyhöjdens TF bara har sin asfaltsbana.
Skillnaderna mellan hur klubbarna hanteras förklaras av att Vällingbyhöjdens bana ligger på allmän platsmark. Där gäller trafikkontorets taxa – även om det är idrottsverksamhet som utövas.
Alberto de Castro, ordförande i Vällingbyhöjdens tennisförening, har reagerat på de låga hyrorna som andra tennisklubbar i västerort haft ända sedan 80- och 90-talen.
Filip Magnusson
– Klubben måste betala en avgift till oss för markanvändningen. När idrottsförvaltningen upplåter mark gör de det på kvartersmark för idrottsändamål och då tecknas ett avtal för markanvändningen i stället, säger Magnus Johansson, kommunikatör på trafikkontoret.
Inne på asfaltsplanen i Nälsta pekar Alberto de Castro runt på den smått gropiga asfaltsbanan.
– Det är ju idrottsverksamhet som idrottsverksamhet. Vi har ett dåligt underlag, mossa dyker upp och ny asfalt hade behövts. Men vi tvingas lägga våra pengar på hyror. Vi har inte råd att investera i planen. Staden borde se till att idrottsföreningarna behandlas mer lika.
Vällingbyhöjdens tennisförening har sin asfaltsplan vid Nälstafältet.
Filip Magnusson
Vad ligger era medlemsavgifter på?
– Cirka 550 kronor per år. Och vi känner att vi inte kan höja den, även om det kanske hade behövts.
Johan Ekegren, pressekreterare hos idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S), öppnar för att staden ska kunna stötta Vällingbyhöjdens TF:
– Generellt gäller att föreningar som bedriver organiserad verksamhet för barn och unga kan ansöka om stöd utifrån de villkor som gäller för föreningsstöd i Stockholms stad.