Detaljplanen för vattenlandet i Rosersberg, som ska bli Sveriges största klubbades på torsdagskvällen på kommunens fullmäktigemöte.
Den innefattar bland annat ett hotell och vattenland. I vattenlandet är tanken att det ska finnas ungefär 15 vattenbanor.
Fram till i mars hade kommuninvånare chans att yttra sig i frågan och från Rosersbergsborna var det många som var emot att vattenlandet skulle placeras där det är tänkt. Efter synpunkter har detaljplanen ändrats och byggnaden har blivit mindre.
Föreningen Rosersbergs villaförening har varit kritiska till vad vattenlandet ska få för effekter på villakvarteret. Ordföranden Per Hoffner har försökt förmedla kommundelens oro till politikerna och har tidigare intervjuats i Mitt i om villaföreningens syn på saken.
– Vi är inte emot vattenlandet men ställer oss kritiska till valet av plats. Den första aspekten är varför lägga det i Rosersberg? Det finns inget underlag lokalt som ens fyller det här badhuset till tre procent, sa han då.
Planerades för länge sedan
För kommunen har arbetet med vattenlandet pågått i flera år men planerna har försenats på grund av att Trafikverket reserverade marken för ytterligare spår för Arlandabanan.
Nu är det dock klart att vattenlandet ska byggas i området som gränsar till E4 i öster och Norrsundavägen och Rosersbergs villastad i väster.
– Det är glädjande att beslutet om vattenlandet äntligen är fattat och det med stor majoritet i fullmäktige. Med 200-250 nya arbetstillfällen kommer det skapa stort värde för hela kommunen och vara ett betydande tillskott till Sigtunas viktigaste näring, besöksnäringen. Vattenlandet kommer sätta Rosersberg och Sigtuna kommun ännu tydligare på kartan, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.
Kritiska mot placeringen
Under mötet i kommunfullmäktige debatterades detta beslut och fyra partier (S, C, V och MP) röstade nej till att anta detaljplanen.
– Vi har genomfört en undersökning under tre dagar i Rosersberg. Genom dörrsamtal och en omröstning kom vi fram till att ca 70% av invånarna är emot placeringen, säger Marie Axelsson (S), oppositionsråd.
Marie Axelsson anser att de folkvalda politikerna borde lyssna mer på de boende i området.
– Det är helt obegripligt att den moderatledda kommunledningen med Sverigedemokraterna i släptåg går emot så många invånares vilja i Rosersberg. De skjuter sig själva i foten och de gör det helt medvetet. Prestige går helt klart före lyhördhet i det här ärendet, säger hon.