Samtalen till polisen och andra myndigheter har blivit allt fler. Inringarna är Kungsholmsbor som berättar att det säljs droger i närheten av mottagningen vid PO Hallmans gata där patienter behandlas för beroende av opiater, så som heroin.
Polisen har under spaningar fått bilden bekräftad – försäljningen är kontinuerlig och inte något som bara sker då och då.
– De säljer till patienter som är inskrivna på mottagningen, säger Robert Lundmark, tf kommunpolis på Kungsholmen.
Kopplade till kriminella nätverk
Polisen erfar att det har förekommit försäljning patienter emellan. Huvuddelen av säljarna är dock personer som livnär sig på narkotikaförsäljning och som har kopplingar till kriminella nätverk.
De åker till Kungsholmen för att sälja till människor som försöker bli kvitt sitt svåra narkotikamissbruk, enligt polisen.
– De vänder sig till människor i ett utsatt läge, säljarna skor sig på folks olycka.
Läggs på specialgrupp
Nu riktar polisen in sig på att slå ut knarkhandeln. Robert Lundmark är tydlig med att det är säljarna som är i fokus och som i första hand ska lagföras.
Uppdraget ligger på Norrmalmspolisens riktade narkotikagrupp.
– De ska under en längre period ha fokus på det här.
Det som säljs vid och i närheten av kliniken är bland annat receptbelagda läkemedel som tramadol, men även heroin.
Här på PO Hallmans gata i S:t Eriksområdet ligger Beroendecentrum S:t Eriksområdet där patienter får metadon eller buprenorfin för att stilla opioidsuget och för att undvika abstinens
Pekka Pääkkö
Under helgerna stänger dessutom nästan alla andra metadonkliniker i Stockholm.
– Då kommer alla till mottagningen på Kungsholmen och det blir en öppen drogförsäljning i det som är ett bostadsområde.
De som är med i Norrmalmspolisens narkotikagrupp har tidigare jobbat mycket mot Plattan där drogförsäljningen till stor del har försvunnit.
– Den har inte upphört där, men jämfört med för fem-tio år sedan är det stor skillnad.
För en dryg vecka sedan greps yngre personer i närheten av mottagningen då de rökte cannabis. Polisen är orolig för att fler unga kan söka sig till området då de vet att det är plats där narkotika säljs.
Den riktade insatsen i S:t Eriksområdet ska pågå i flera månader.
Vad gör ni när insatsen är slut?
– Vi gör en utvärdering för att se vad som fungerade bra eller mindre bra. Och vi tittar på om försäljarna fortfarande är aktiva i vårt polisområde eller om de avtjänar straff.
Otroligt glada
Lisa Herrman, sektionschef vid metadonsektionen på beroendecentrum, säger att insatsen är mycket välkommen.
– Vi är otroligt glada över att vi har ett nära samarbete med polisen på Kungsholmen och att de hjälper oss att skapa ett lugnt och tryggt område för våra patienter.
Patienterna på mottagningen får metadon eller buprenorfin för att stilla opioidsuget och för att undvika abstinens. Utöver dessa läkemedel erbjuds patienterna också samtal med psykologer och gruppbehandlingar.
Lisa Herrman är sektionschef vid Metadonsektionen på Beroendecentrum Stockholm.
Pressbild
Det är svårt för personalen att veta vad som sker utanför kliniken, men det händer att patienter berättar att de fått frågan om att köpa narkotika på väg till mottagningen. Personalen talar då med dem om hur de kan hantera det.
Det finns inga krav på att patienterna ska vara drogfria under behandlingen och ingen skrivs ut från mottagningen vid återfall. Tanken är att behandlingen ska pågå så länge som det behövs, vilket ofta betyder hela livet.
– Vårt mål är att rädda liv. Risken att dö i en överdos är mycket högre om man inte går ett sådant här program.