Landsnoravillan har fem platser för barn och ungdomar i åldrarna 10-18 år. De har ett stort omsorgsbehov på grund av funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd i kombination med andra utmaningar.
Boendet öppnade våren 2022 av kommunens vård- och omsorgsbolag AB Solom.
Problem uppstod tidigt. Redan samma år noterade Solom själva 74 omsorgsavvikelser, varav hälften handlade om hot och våld.
Det kom också in klagomål från föräldrar till Solom och kommunen, om att personalen var oengagerad, otrevlig och hårdhänt mot barnen.
– Vi har flyttat vår son till en annan kommun trots att vi bor här i Sollentuna. Det var oundvikligt. Men det är viktigt att det här kommer fram. Det handlar om utsatta barn. Ett sådant här ställe borde inte få finnas, säger Anna, en förälder som tidigare haft sitt barn placerat på Landsnoravillan.
Enligt skolor som barnen gick i brast kommunikationen och barnen hade smutsiga kläder. Det framgår av vård- och omsorgskontorets handlingar.
– Min son gick till skolan i vårjacka när det var 20 minus ute och en gång kom han dit med två olika skor på fötterna, säger Anna.
"Bananflugor frodas"
Även personal har slagit larm. Fyra Lex Sarah-anmälningar har gjorts, den senaste i september i fjol. Det har bland annat handlat om brister i bemötande mot barn, våld mellan barn, hårdhänt personal som orsakat blåmärken på barn, och barn som avvikit.
En tidigare anställd kvinna som vill vara anonym berättar för Mitt i om brist på aktiviteter och att huset var ”extremt ohygieniskt”.
”Toaletterna är ofta ostädade, och bananflugor frodas”, skriver hon i ett mejl.
Enligt kvinnan uppmärksammade hon ledningen på problemen, men upplever att det inte togs på allvar.
Solom har i sina egna utredningar kopplade till Lex Sarah-anmälningarna konstaterat flera brister.
Förra hösten blev ett av barnen av med sitt bankkort och någon tog ut pengar från hans konto. Solom polisanmälde händelsen, men anmälan lades ner i brist på bevis.
Hösten 2023 gjorde vård- och omsorgskontoret ett oanmält besök på boendet. Då bekräftades brister inom bland annat basal hygien, läkemedelshantering och säkerhet.
Enligt kommunen handlade det bland annat om klibbiga golv med matrester, mögellukt i badrum, sondsprutor i ett smutsigt diskställ, gammal mat i kylskåpet och skruvar som stack ut ur väggar.
Det handlar om utsatta barn.
Därefter har kommunen vid upprepade tillfällen kommit med krav på åtgärder.
Problemen fortsatte
Våren 2024 godkändes en åtgärdsplan men vid en uppföljning i november samma år hade bara några saker blivit bättre.
Fortsatta problem noterades med exempelvis bristande bemanning och stökig inomhusmiljö. Rena brister fanns också och förbättringar krävdes exempelvis gällande hygien och att säkerställa att det inte förekommer våld eller stölder mot barnen. I december 2024 begärde vård- och omsorgskontoret in en ny åtgärdsplan och krävde att förbättringar skulle ske senast den 30 april 2025.
Den 13 april i år skulle kommunen gjort en uppföljning. Men så blir det inte nu.
Den 3 februari sa Solom upp avtalet med Sollentuna och därmed har kommunens uppföljningsansvar upphört.
Kunde och borde kommunen ha agerat mer?
– Vi har gjort flera besök, även oanmälda, och begärt in åtgärdsplaner. Det är första steget. Efter det får utföraren en tid på sig att göra förbättringar. Sedan gör vi uppföljningar och då hade det blivit bättre, men det höll bara i sig en period, säger Anna-Lena Johansson, (L) vård- och omsorgsnämndens ordförande.
Inga Sollentunabarn
Från slutet av 2024 bor inga barn från Sollentuna på boendet. Enligt kommunen hade de eventuellt vidtagit ytterligare åtgärder om barn från Sollentuna bott kvar.
– Då kanske vi skulle ha sagt upp avtalet innan Solom gjorde det, säger Anna-Lena Johansson.
Det bor ju andra barn där?
– Formellt har vi inget ansvar längre men vi tog upp det i nämnden och beslutade att vi skulle kontakta de andra kommunerna. Det har vi gjort, och vi har informerat Solom om att vi har gjort det.
Även om avtalet är uppsagt kan Sollentuna placera barn på Landsnoravillan framöver, med individuella avtal.
– Det är biståndshandläggare som placerar utifrån barnets behov, så det är inte ett politiskt beslut, säger Anna-Lena Johansson.