Trafikföretaget MTR, som kör Stockholms tunnelbana, har utvecklat en ny metod som gör att tågen inte längre behöver stå med elen påslagen när de står i depån.

– Med den nyutvecklade metoden kan vi avaktivera tågen utan att äventyra driftssäkerheten. Det har tidigare inte varit möjligt, säger Erik Söderberg, presschef på MTR Nordic.

Detta ger en energibesparing på cirka 2 500 MWh/år, vilket motsvarar hushållselen i 1 000 lägenheter.

Metodutvecklingen är ett led i ett större arbete med att spara el inom tunnelbanedriften. Tidigare har man sänkt energiförbrukningen med cirka 15 procent genom att effektivisera ventilation och belysning i depåerna.

Som hela Årsta

Under andra halvan av 2024 bytte MTR ut lysrören i alla de lite äldre C20-tågen mot LED, vilket sparat ytterligare 900 MWh/år.

Men den riktigt stora energibesparingen ligger i att man börjat uppmuntra förarna att köra mjukare, så kallad Ecodriving.

Med en egenutvecklad app kan tunnelbaneförarna se hur mycket energi de använt och sparat genom att köra tåget på ett effektivare sätt.

– Om alla förare blir lika bra på Ecodriving som de bästa förarna kommer vi spara ungefär 25 000 MWh el, motsvarande hushållsel till cirka 10 000 lägenheter. Det är ungefär lika många som i hela Årsta, säger Joel Forsberg, energispecialist på MTR.

Bekvämare upplevelse

Enligt företaget upplevs utmaningen som "både roligt och engagerande" av många tunneltågförare.

"Det har lett till att förarna strävar efter att köra så energisnålt som möjligt samtidigt som de håller tidtabellen. Utöver att följa sin egen energianvändning har förarna möjlighet att uppnå utmärkelser och tävla mot andra i anonymiserade ledarlistor", berättar man i ett pressmeddelande.

EcoDriving främjar dessutom en bekvämare upplevelse för både förare och resenärer, framhåller MTR.