– Vi vill se markförlagda ledningar i stället för att de dras i luften. Och vi är precis som Vibyborna väldigt kritiska till att alternativet med markkabel inte ens har utretts, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

Bakgrunden är att stamnätet måste förstärkas i stora delar av Sverige för att möta det ökade behovet av el.

En viktig sträcka är mellan Överby i Sollentuna och Beckomberga i Stockholm. Där har Svenska Kraftnät sedan 2017 planerat att höja kapaciteten från 220 kV till 400 kV.

Lokaltidningen Mitt i berättade i början av december att 332 personer i Viby hade skrivit på ett gemensamt sista yttrande yttrande till Energimarknadsinspektionen, EI, den myndighet som till ska ta ställning till Svenska Kraftnäts ansökan om att få dra ledningen i luften mellan Kronåsen och Överby.

Kritik mot planerna

Nu har även Sollentuna kommun yttrat sig till EI. Kommunen för fram samma kritik som Vibyborna.

Både invånarna och politikerna har dock varit kritiska till Svenska Kraftnäts planer flera gånger förr, i olika samråd, utan att det har hjälpt.

Frågan är om det finns något mer kommunen kan göra.

– Ja, det går att göra mer och vi tänker göra mer. För några veckor sedan bjöd jag in till ett möte med Upplands Väsby, Upplands-Bro och Järfälla som har samma problem som vi. Även Svenska Kraftnät, Vattenfall och regionen var med. Vi ville att framför allt energileverantörerna skulle få upp ögonen för vad det här innebär för kommunerna, säger Henrik Thunes.

"Vi kommer att fortsätta"

Bland kommunerna råder en bred samsyn – man vill se markförlagda ledningar.

– Nu var det ett upplysningsmöte, men vi ska fortsätta dialogen. Vi ska träffas igen och prata mer om frågan. Och vi kommer att fortsätta att kämpa på, säger Henrik Thunes.

Svenska Kraftnäts projektledare för sträckan Överby–Kronåsen, Henrik Roström, förklarar att luftledning alltid är SVK:s "huvudspår".

– Det är bäst när det gäller funktionalitet och leveranssäkerhet, säger han.

Henrik Roström tillbakavisar kritiken att SVK inte har utrett möjligheten med markkabel.

– Vi har utrett både alternativa sträckningar och markkabel, och det finns med i vår ansökan.