Ekerö kommun har kallat till möte med Sjöfartsverket för att kräva att den allmänna farleden under både Nockebybron och Tappströmsbron tas bort.

– Vi vill att den stängs för allt utom yrkestrafik. Vi kan inte öppna broarna för fritidsbåtar så länge de inte är garanterade att fungera, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S).

Hon satt själv i de köer som uppstod när Tappströmsbron fastnade i söndags.

– Det är fullständigt oacceptabelt att hela vår kommun blir helt avskärmad på det här sättet. Jag är inte orolig för blåljusverksamheten, de har beredskap och behöver man hjälp så kommer den. Men det stora problemet är att näringslivets lamslås och vardagen blir helt satt ur spel, säger hon.

Sjöfartverket ansvarar för farleden

Det är Trafikverket som äger Tappströmsbron och Nockebybron och bestämmer vilka tider de ska öppnas. Men det är Sjöfartsverket som ansvarar för farlederna under broarna och som med stöd av farledslagen begärt att broarna ska vara öppningsbara.

Kommunens önskan om ett möte med generaldirektören för Sjöfartsverket var skickat redan i början av juni och gällde Nockebybron.

– Men efter söndagens fadäs kommer vi inkludera Tappströmsbron i vårt krav. Inga av broarna ska vara allmän fartled, säger Hanna Svensson.