I november 1988 kom Kazem Norouzian till Sverige, efter att ha tillbringat många år i Iran under vad han beskriver som svåra omständigheter.

I Sverige började han arbeta som flygplanstekniker, för att sedan ta vägen via jobbet som samordnare inom vården i Solna kommun i drygt 20 år, innan pensionen nalkades.

Hur han skulle tillbringa all ledig tid efter ett långt arbetsliv var till en början oklart.

– När jag fyllde 65 och skulle pensioneras frågade min son mig vad jag skulle göra. Jag sa att jag inte visste alls. Då föreslog han att jag skulle måla, och jag sa att "ja, det skulle väl kunna vara intressant", berättar Kazem Norouzian.

Kazem Norouzian målar helst bilder med starka, glada färger, berättar han.

Kazem Norouzian målar helst bilder med starka, glada färger, berättar han.

Privat

Fick cancer

Sagt och gjort. Sonen köpte material till sin far, som efter ett tag började få ner sina tankar och känslor genom färger på canvasdukar.

I samma veva fick han ett tungt besked: Han hade drabbats av en allvarlig cancersjukdom.

Målandet kom direkt att betyda något mer – det blev ett sätt skingra tankarna under behandlingen.

– Jag fattade tag i penslarna, och sedan slutade jag aldrig måla. Till slut kunde man nog kalla det jag skapade för konst, säger Kazem Norouzian.

Kazem Norouzian målar i sitt kök i Akalla.

Kazem Norouzian målar i sitt kök i Akalla.

Privat

Målar hemma i köket

I dag är Kazem Norouzian 77 år, och fortfarande inte fri från cancern.

Under de senaste tolv åren har köket hemma i Akalla blivit hans egna lilla ateljé och fristad, varifrån han målat över hundra tavlor.

– Konsten har blivit min terapi och läkning. Läkare och annan personal har varit helt fantastiska i sjukdomen och hjälpt med det fysiska, men den mentala medicinen är målandet, helt klart, säger han.

Familjen har hela tiden varit delaktig och stöttande.

– Jag har fått så mycket uppmuntran från mina två söner, vilka jag är så stolt över, och från min fantastiska fru, som jag älskar så mycket. Hela lägenheten är full av mina tavlor, vilket hon faktiskt är helt okej med, skrattar han.

I lägenheten i Akalla är väggarna fulla av Kazem Norouzians konst.

I lägenheten i Akalla är väggarna fulla av Kazem Norouzians konst.

Privat

Ställer ut

Nu visas hela 72 av Kazem Norouzians verk på Husby konsthall, i en helgslång utställning som går under namnet "Art saved me" – konsten räddade mig.

På kvällen fredagen den 8 november är det vernissage klockan 17–21, och utställningen fortsätter över sedan över helgen 9–10 november, öppet 10–18.

– Utställningen handlar om målande som en väg till sinnesfrid, kan man säga. Min önskan är att den ska kunna påverka och inspirera andra äldre människor som också kanske lider av olika obehag, till att börja skapa själva, säger han.

Kazem Norouzian själv är i princip helt självlärd, och vill understryka att det inte krävs förkunskaper för att fatta tag i penseln.

– Man måste bara våga, utan att ställa krav på sig själv. Konst kan ha en väldigt helande effekt om man låter sig dras med i den, jag hoppas andra kan få chansen upptäcka det, det vore väldigt fint, säger han.