Förra helgen invigdes nytt konstgräs på konstgräsplanen vid Danderyds gymnasium.

I stället för gammalt däckmaterial ligger nu kork på planen.

Det nya materialet ska vara 100 procent nedbrytbart. Bra både för naturen och spelarna, menar Pierre Nystedt, anläggningschef på fritidsenheten.

– Planen uppfyller FIFA:s högsta kvalitetskvalificering, säger Pierre Nystedt.

Mikroplaster fasas ut

2023 köpte Danderyds kommun elva konstgräsplaner – för cirka 20 miljoner kronor – av Danderyds fem fotbollsföreningar, då de varit betungande för föreningarna på olika sätt.

Planerna behövde renoveras.

Samtidigt kom 2023 kom ett beslut från EU-parlamentet om att försäljningen av gummigranulat till konstgräs ska förbjudas från 2031. Med anledning av det pågår ett arbete med att fasa ut mikroplaster från planerna.

Tio planer renoverade

Pierre Nystedt säger att de ”i branschen” testar alla möjliga material för att möta EU-kraven.

– Olivkärnor, kokos. I Norge testar de infill med små björkpellets. Men vi tyckte att korken hade bäst egenskaper, säger han.

I nuläget har tio planer renoverats på olika sätt, som är av olika material med mikroplaster. Planerna på Djursholms IP har fyllts på med sand.

Härnäst står planerna på Danderydsvallen och vid Stockhagen på tur – som kan få korken. Kanske redan nästa sommar.

– Vi testar nu med den här planen och gör en utvärdering sedan. Det beror också på vad kostnaderna skulle landa på.

Kostar 4,2 miljoner

Något man behöver titta på är hur planen klarar vintern.

– Det är ett nytt system. Vi vet inte riktigt hur det ska reagera vid minusgrader. Om det skulle bli jättesvårt att sköta kanske vi får tänka om.

Notan för projektet? 4,2 miljoner kronor.

– Det inkluderar markarbete att dra av den gamla konstgräsplanen, säger Pierre Nystedt, anläggningschef på fritidsenheten, och meddelar även att fotbollsföreningarnas hyra inte kommer påverkas av renoveringen.

Johannes Pålsson, bildningsdirektör, Johanna Hornberger (M), Gunilla Bellman (KD), Ulla Hurtig Nielsen (M) och Robert Nibelius (M).

Johannes Pålsson, bildningsdirektör, Johanna Hornberger (M), Gunilla Bellman (KD), Ulla Hurtig Nielsen (M) och Robert Nibelius (M).

Danderyds kommun