Gamlestaden

Det kokar i Göteborgs gamla slakthusområde. Med sin genuina atmosfär och tillgängliga läge spås Slakthuset bli stadens nästa innekvarter.

Här står hantverket i centrum, vare sig det handlar om mat, konst eller kultur.

Näst på tur att öppna i den robusta tegelbyggnaden är Mugwort BBQ, som drivs av det äkta paret Johan och Sanna Kullberg.

De satte hemorten Gråbo på restaurangkartan med sitt amerikanska barbecuekoncept och anspråkslösa uteservering av lastpallar och kabeltrummor.

Foodtruck. Vid sidan om den ordinarie restaurangverksamheten åker Sanna och Johan Kullberg även runt med sin foodtruck och i sommar styr de som vanligt mot rockfestivalen Sweden Rock i Blekinge.

Foodtruck. Vid sidan om den ordinarie restaurangverksamheten åker Sanna och Johan Kullberg även runt med sin foodtruck och i sommar styr de som vanligt mot rockfestivalen Sweden Rock i Blekinge.

Dino Soldin

Blev ett utflyktsmål

Det var under pandemin som det tog fart på riktigt när folk valde bort trängseln i stan och istället började turista i grannkommunerna. Gott om utrymme och kreativa lösningar som möjliggjorde för spelningar skulle visa sig vara ett framgångsrecept.

Flera år i rad har de även arrangerat SM i hamburgare, som lockat många tusen besökare.

Men efter sex år hade det blivit dags att vända blad.

I höstas packade de ihop sina enorma rökugnar, industrilampor och amerikanska delstatsflaggor som vajat längs väggarna och bommade igen det enkla skjulet längs väg 190.

Fullt upp. Johan och Sanna Kullberg har just nu fullt upp med att ställa iordning lokalerna i Slakthuset där de öppnar sitt nya "barbecue shack".

Fullt upp. Johan och Sanna Kullberg har just nu fullt upp med att ställa iordning lokalerna i Slakthuset där de öppnar sitt nya "barbecue shack".

Dino Soldin

Söker personal

Den 6 april slår de istället upp portarna i Slakthuset, en plats som klippt och skuren för deras rustika matkoncept.

– Att stå inne i centrala Göteborg med våra stora rökar hade aldrig funkat. Slakthuset är perfekt, här passar vi in och kan fortsätta göra vår grej, säger Sanna Kullberg.

Även om det var med visst vemod som de bestämde sig för att flytta så var det en nödvändighet för att kunna fortsätta att utvecklas.

– Nu kan vi ha öppet hela året, vilket gör det möjligt för oss att växa och bli fler. Vi tar med hela konceptet från Gråbo och försöker göra oss så hemmastadda som möjligt, säger Johan Kullberg.

Hos Mugwort, som för övrigt betyder just Gråbo på engelska, är det barbecue som gäller och influenserna är hämtade från den amerikanska södern.

Pitmaster. Sanna Kullberg, en av få kvinnliga pitmasters, vill gärna se fler kvinnor i den mansdominerade barbecuevärden.

Pitmaster. Sanna Kullberg, en av få kvinnliga pitmasters, vill gärna se fler kvinnor i den mansdominerade barbecuevärden.

Dino Soldin

Inspirationsresa till USA

I vintras packade paret sina svarta huvtröjor och satte sig på planet mot drömmarnas land. Roadtrippen gick bland annat genom Mississippi, New Orleans, Dallas, Austin, San Antonio och Memphis.

– Vi trivs väldigt bra i USA och fick med oss en massa matinspiration. Barbecuekulturen där är så naturlig och vi älskar deras kom-som-du-är-mentalitet, säger Johan Kullberg.

På Mugwort BBQ är det framför allt Sanna Kullberg som röker köttet och är så kallad pitmaster.

– Det är inte så vanligt med kvinnliga pitmasters i USA, så det tyckte många var lite coolt. Hela barbecuevärlden är ju väldigt mansdominerad och jag är väldigt stolt över att vara en av få kvinnor som sysslar med det professionellt.

Skapar livescen

I konceptet "gött häng" spelar självklart musiken en stor roll och precis som i den dragiga industrilokalen i Gråbo kommer det även i Slakthuset att bli en och annan kväll med livemusik.

– Vi kommer att försöka att skapa en bra scen för framför allt mindre artister med fokus på rock, blues och kanske lite jazz en regnig lördag, säger Johan Kullberg.

Grillintresse. När Johan Kullberg tränade inför VM i grill och barbecue på Irland fick han en massa grillmat över som han sålde i grannskapet. Det blev starten på en ny karriär.

Grillintresse. När Johan Kullberg tränade inför VM i grill och barbecue på Irland fick han en massa grillmat över som han sålde i grannskapet. Det blev starten på en ny karriär.

Dino Soldin

Hemlig meny

Att briskets, shortribs och porkribs finns på menyn är inte direkt överraskande, men att det även funnits rätter som "waffles of doom" och "kanelbulle med sylt och brisket" vet bara den som någon gång hittat restaurangens hemliga meny.

– Det är hittills bara tolv personer som lyckats. Den har bland annat varit fasttejpad under ett bord och hängt bakom en Marilyn Monroe-tavla. Självklart kommer vi att ha en hemlig meny här också, säger Johan Kullberg.

Med nyöppningen bara någon vecka bort är det mycket som ska klaffa och vad som händer på invigningsdagen är ännu höjt i dunkel.

– Vi kör som vanligt med gött häng och gött kött och hoppas att det kommer en massa folk. Någonting kommer hända men det får vara lite hemlighetsmakeri, säger Sanna Kullberg.

Mot alla odds. Precis samtidigt som Johan och Sanna Kullberg bestämt sig för att satsa fullt ut på drömmen om en egen barbecuerestaurang kom pandemin.

Mot alla odds. Precis samtidigt som Johan och Sanna Kullberg bestämt sig för att satsa fullt ut på drömmen om en egen barbecuerestaurang kom pandemin.

Dino Soldin