Under torsdagen riktade Justitieombudsmannen (JO) allvarlig kritik mot Stockholms landshövding, Anna Kinberg Batra, för hennes hantering av tre rekryteringsprocesser.
I ett av dessa fall konstaterades att hon varit jävig. Trots kritiken har Kinberg Batra meddelat att hon tänker sitta kvar på sin post, men nu ställs tunga krav på hennes avgång från flera håll.
"Dags att sätta punkt"
Bland annat Sverigedemokraterna i Region Stockholm menar att hennes trovärdighet är nere på noll och att hon klamrar sig fast vid makten, trots att hon förlorat all legitimitet.
– Det är dags att sätta punkt för Kinberg Batras destruktiva ledarskap. Att låta henne sitta kvar är att legitimera ett ledarskap präglat av skandaler och oansvarighet, säger Msciwoj Swigon (SD), oppositionsregionråd.
Anna Kinberg Batra.
Pekka Pääkkö
Facket: Behöver en ny chef
Kritiken stannar inte vid politiskt håll utan även facket har uttryckt oro över situationen. Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST, säger att förtroendet för henne som landshövding och i längden för hela Länsstyrelsen är hotat.
– Med uttalandet från JO finns inte något utrymme att reparera det skadade förtroendet. För både personalens och allmänhetens skull behöver Länsstyrelsen i Stockholm en ny chef, säger Britta Lejon.
Civilminister Erik Slottner (KD) skrev under torsdagen i ett mejl till Mitt i att regeringen har förtroende för alla myndighetschefer till dess att annat meddelas och att man nu analyserar beslutet.
Under fredagen skriver han att han inte har några ytterligare kommentarer att ge tillsvidare.
Mitt i har sökt Anna Kinberg Batra som avböjer intervju.
Anna Kinberg Batra får allvarlig kritik
I dag offentliggjordes granskningen av landshövding Anna Kinberg Batra. Justitieombudsmannen Per Lennerbrant riktar allvarlig kritik.
Granskningen inleddes efter Aftonbladets avslöjande att Anna Kinberg Batra anställt vänner till toppositioner på myndigheten utan att utlysa tjänsterna på vanligt sätt.
Justitieombudsmannen Per Lennerbrant riktar allvarlig kritik mot landshövdingen i Stockholms läns för att hon vid tre rekryteringar bröt mot grundlagens krav på saklighet och i ett fall var jävig.
– Landshövdingens agerande vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet. Sammantaget förtjänar hon allvarlig kritik för sitt agerande, säger Per Lennerbrant.
Var jävig
Granskningen gällde rekryteringar av en planeringschef, en organisationsutvecklare och en avdelningschef. JO konstaterar att grundlagens krav på objektivitet inte följdes i något av fallen.
I två rekryteringar hade landshövdingen redan bestämt sig för vem som skulle få jobbet och i det tredje ignorerade hon ett meritkrav för att kunna välja sin favoritkandidat.
Enligt JO var Anna Kinberg Batra dessutom jävig i ärendet om planeringschefen eftersom hon är gudmor till planeringschefens barn.
– Det är anmärkningsvärt att landshövdingen inte tillräckligt uppmärksammade jävsfrågan och såg till att den hanterades på ett korrekt sätt, säger Per Lennerbrant.
JO kritiserar också länsstyrelsen för att tjänsten som planeringschef bara annonserades internt på en fysisk anslagstavla under kort tid och inte anmäldes till Arbetsförmedlingen.
Civilministern: Har förtroende
Civilminister Erik Slottner (KD) skriver i ett mejl till Mitt i att regeringen har förtroende för alla myndighetschefer till dess att annat meddelas.
"Vi analyserar nu beslutet. Vi har sedan tidigare sagt att landshövdingen måste ta till sig kritiken som riktas mot henne på ett tydligt sätt. Länsstyrelserna har en viktig roll i svensk statsförvaltning. Det är oerhört viktigt att myndigheten utför sitt uppdrag på ett sätt som förtjänar medborgarnas och medarbetarnas förtroende," skriver han.
Till Aftonbladet meddelar Kinberg Batra att hon inte tänker avgå som landshövding.
– Jag har inga andra planer däremot är det viktigt att återupprätta och vinna förtroende framöver, säger hon till tidningen.
Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholms län.
Pekka Pääkkö