– Ja, jag har redan börjat ta fram smaker. Till exempel ska det vara en klassisk doppad bit. Då vill jag ha det både krispigt och lent, men också lite sälta i det. Men först efter sommaren kommer jag att börja med den intensiva tidsträningen. Det är viktigt, för man förlorar mycket poäng om man går över tiden, säger Montadar.
Han har precis klarat av den värsta morgonruschen på Bullar&Bröd där han är konditor och bagerichef, och har tid för en liten kopp kaffe och en kvick pratstund.
Värsta morgonruschen är över. Montadar har till och med tid att gå ut på den lilla bakgården utanför bageriet för att ta bilder.
Malin Lövkvist
– Ni måste prova den här, det är min favorit just nu, säger Montadar och plockar fram en brioche med kanel, egenkokt vaniljkräm, blåbär och smuldeg.
– Den kallas för Vinnarbullen för min chef vann en tävling med den 2015. Fast det här är en variant, då var det med äpple och nu har vi i blåbär. Vi försöker hålla oss till säsong. Jo, det finns redan blåbär! Jag var i skogen i Görväln och plockade i förra veckan, säger han.
Starka tävlingsinsatser
Montadar gillar söta bakverk, men det var inte därför han valde att bli bagare.
– Att baka och laga mat har alltid varit ett intresse för mig. Jag tänkte på kock-linjen men kände att man kan vara ännu mer kreativ som bagare – man kan inspireras av en tavla eller av vad som helst!
Så han gick bageri- och konditorlinjen på Stockholms hotell- och restaurangskola. Direkt efter studenten fick han jobb som bagerichef på ett konditori på Drottninggatan, och efter ett år där flyttade han till Kristianstad och tog sitt gesällbrev på yrkeshögskolan.
I samma veva började Montadar att tävla, med omedelbar framgång. Han vann SM för unga bagare 2018 och tävlade med juniorbagarlandslaget i VM i Lyon 2019. Samma år kom han trea i tävlingen Årets bagare. 2020 skulle det gå ännu bättre.
– Jag hann inte träna ordentligt inför tävlingen 2019, men 2020 köttade jag sönder! Jag körde åtta timmar per dag. Allt handlar om träning.
Trivs i stress och press
Ja, tydligen. Montadar tog hem titeln Årets bagare 2020. Så sent som i mars i år vann han på nytt, den här gången Pralin-SM.
Träningsdisciplin är dock inte den enda orsaken till tävlingsframgångarna.
Muskelminnet räcker när Montadar fixar lila nejlikor i marsipan. "Ja, nu kan jag blunda och göra dem, men i början var det ett helsike – jag trodde att jag aldrig skulle klara det!"
Malin Lövkvist
Montadar Kanbar fixar en nejlika i marsipan, med van hand.
Malin Lövkvist
– Nej, jag försöker att ha en egen stil, det är viktigt. Men framför allt gillar jag stressen. Jag funkar som bäst när det är rejäl press, säger Montadar och bara tanken får det att glittra till i hans ögon.
I november är det tävlingsdags igen. Då avgörs finalen i Årets konditor, i samband med Bak – och Chokladfestivalen på Stockholmsmässan.
Efter jobbet på Bullar&Bröd brukar Montadar ofta baka hemma i huset i Jakobsberg. "Och jag lagar oftast mat eftersom jag kommer hem först, så de andra i familjen kan inte klaga", säger han och skrattar.
Malin Lövkvist
Årets tema är Old school. Utifrån det ska finalisterna på sju timmar skapa fem tårtor, tolv eclairer och tio bitar som ska vara en tolkning av en klassisk kondisbit och antingen doppas i tempererad choklad eller ha dekor av choklad.
– Det är ett roligt tema, men svårt. Old school, det kan man tolka lite hur som helst, funderar Montadar.
Klockan 05 är sovmorgon
Han har tid på sig att tänka ut en plan, och att träna. Ofta kommer han hem till Jakobsberg tidigt eftersom han börjar jobba redan mellan 05 och 06 på morgonen.
– Nu i sommar går ju inte pendeln, men annars är det en bra tid att börja jobba. Det var värre förut, då var jag bagare här och började klockan 02 på natten. Det var tufft! Jag hade inget liv! säger Montadar.
Så just nu stortrivs han som konditor på Bullar&Bröd, men på lite längre sikt är målet att starta sitt eget bageri och konditori.
– Och då vill jag ha en vedeldad stenugn. När jag blev Årets bagare rökte jag stenmjölet i 16 timmar. Det är inte många bagerier i Stockholm som har en sådan ugn, men det vill jag ha!