I skrivande stund har Hovåsskolan det största underskottet på 7,7 miljoner kronor. Men det är inget undantag. Totalt fattas det 60 miljoner kronor i Göteborgs kommunala skolor.
Hela 65 av totalt 79 skolområden går flera miljoner back. Det är sex fler än innan sommarlovet. Då även beskedet kom om att 500 tillfälligt anställda skulle försvinna.
– Siffrorna är tydliga. Det vi behöver göra är kraftiga åtgärder och det som ger effekt är att minska antalet tillfälliga anställda. Hade vi minskat antalet tillfälligt anställda med 500 som planerat redan i våras, så hade ekonomin varit i balans nu, säger Maria Andersson, förvaltningsdirektör på grundskoleförvaltningen.
Maria Andersson, förvaltningsdirektör på grundskoleförvaltningen.
Emelie Asplund/Kungsbacka kommun
Men att genomföra förändringar inom verksamheter är svårt och tar tid innan de får effekt. Det ska man ha respekt för, menar Maria Andersson.
– Här behöver vi konstatera att det arbetet inte kom i gång i tid. Planerna tog skolorna fram men de har inte genomförts helt. Det har gjort att underskotten ökar, månad för månad.
Färre elevassistenter
De 500 tillfälligt anställda som ska försvinna från skolorna är främst elevassistenter, lärarassistenter och annan resurspersonal, uppger skolornas HR-avdelning.
Det handlar även om att inte återbesätta vikariat och andra avgångar och att flytta medarbetare från skolor som behöver minska sin personalvolym till skolor som har ett rekryteringsbehov. Det är även en del lärare som har erbjudits arbete på andra skolor.
Hur kommer eleverna märka av krisen?
– Våra medarbetare gör givetvis sitt bästa för att eleverna inte ska påverkas. Vissa skolor har stora underskott och behöver göra stora förändringar samtidigt som det finns skolor som går plus och inte behöver göra några förändringar alls. Men till stor del handlar förändringarna om att skolor med en ekonomi i obalans behöver minska antalet tillfälliga anställda och inte fastanställda, säger Maria Andersson.
Uteblivna statsbidrag och dyr mat
Orsakerna bakom det kritiska läget är flera. Det handlar bland annat om att tidigare års statsbidrag, som använts för att anställa medarbetare, har uteblivit. Samtidigt har många skolor inte anpassat ekonomin efter de nya förutsättningarna.
Det är även färre elever vilket betyder mindre elevpeng. Samtidigt ökar priserna för mat, el och hyror.
– Dessutom behöver vi betala mer i sociala avgifter då förvaltningen framöver kommer att betala mer i pension till medarbetarna.
Elever försvinner till friskolor
Det stora underskottet i Hovåsskolan beror bland annat på att nya friskolor startade upp i området under 2022 och lockade till sig barnen i området.
– Vi hade inte riktigt räknat med att tappa så många elever som vi gjorde. Det har också påverkat vår bemanning och vi har haft för höga personalkostnader även under våren. Just nu arbetar vi på Hovåsskolan för att få på plats en hållbar organisation som samtidigt är hållbar ekonomiskt, meddelar rektor Estera Liliana Brändström.