På Järnvägsgatan, mellan Lysgränd och bron över järnvägen, är förbättringspotentialen den främsta tillgången. Så verkar det i alla fall när man läser sundbybergarnas synpunkter som staden har samlat in om sträckan.

"Ful", "otrygg" och "väldigt tråkig" är några av omdömena som staden har fått in. Cyklisten och sundbybergaren Tomas Mikusi är benägen att hålla med.

– Det ser inte attraktivt ut, utan som en plats där man handlar droger. Det är jag personligen inte så intresserad av, säger han.

Hundratals sundbybergare har tyckt till om stadens gatumiljö. Den här stumpen på Järnvägsgatan hör till de mindre omhuldade.

Hundratals sundbybergare har tyckt till om stadens gatumiljö. Den här stumpen på Järnvägsgatan hör till de mindre omhuldade.

Stefan Källstigen

Stadsmiljö- och trafiknämndens ordförande Martin Solberg (MP) håller med om att stället kan behöva "lite mer kärlek".

– Jag tycker att det är en del av den gatan som har väldigt mycket potential. Man kan göra något väldigt bra där, utöver att gatan bara är en väntplats för bussar eller en plats att promenera förbi.

Han tror att det med enkla medel går att råda bot på tristessen. Ett möjligt knep är växter, ett annat att låta näringsidkare ha försäljning ute på gatan.

– Det går definitivt att göra det lite mer blomstrande eller levande, säger Solberg.

Cykelåtgärder fick kritik

Stadens insamling av synpunkter pågår digitalt fram till den sista mars. Redan har hundratals människor lämnat både ros och ris om Sundbybergs gator.

Många av synpunkterna rör förutsättningarna för att cykla, köra bil eller promenera.

Tomas Mikusi är också inne på det temat:

– Det är inte så cykelvänligt i Sundbyberg. Generellt sett är cykelvägarna väldigt svårframkomliga.

Staden har försökt lyssna på det örat. I fjol gjordes delar av Järnvägsgatan om till så kallad cykelgata, där bilister ska anpassa sig till cyklister. Dessutom fick en annan sträcka på samma gata en ny cykelbana.

Resultatet blev inte fläckfritt, enligt Tomas.

Jag tycker att det är en del av den gatan som har väldigt mycket potential.

– När man ska på cykelbanan korsar man fotgängarna. Det blir väldigt konfliktfyllt. Om man ska pendla vill man hålla farten och susa fram, men här blir det lite kors och tvärs.

Tomas Mikusi tycker att det är bra att man kan cykla hela Järnvägsgatan. "Men cykellösningen är inte optimal", tillägger han.

Tomas Mikusi tycker att det är bra att man kan cykla hela Järnvägsgatan. "Men cykellösningen är inte optimal", tillägger han.

Stefan Källstigen

Mycket av det som sägs om Sundbybergs gator belyser med andra ord en konflikt som alltid har funnits mellan olika trafikslag.

Frågan är om insamlingen av synpunkter kan bidra till att lösa den konflikten?

– Jag hoppas det, säger Martin Solberg (MP).

Nyhetens obehag engagerar

Ett slags facit är att vänta i höst, då stadens nya gatuutvecklingsplan ska presenteras.

Med det inte sagt att det blir lätt att gå alla till mötes.

– Järnvägsgatan är ett bra exempel på svårigheten i detta. Vissa skriver "ta bort cyklarna och skaffa fler parkeringsplatser". Andra tycker "ta bort bilarna helt och gör bara cykelgata av det". Det är två synpunkter som är svåra att ta hänsyn till samtidigt, säger Martin Solberg.

Martin Solberg (MP) på en något lummigare plats vid ett tidigare tillfälle.

Martin Solberg (MP) på en något lummigare plats vid ett tidigare tillfälle.

Alexander Kuronen

Det finns en tröst i sammanhanget. Solberg tycker sig se ett samband mellan antalet åsikter och hur nyligen en plats gjordes om.

– Ser vi på gator som vi förändrade i ganska stor utsträckning för fyra, fem år sedan så finns det inga större synpunkter om dem. Så delvis tror jag att större förändringar också hela tiden är en vanesak.

När det gäller Järnvägsgatan tycker Martin Solberg att den ska få vara fredad från stora grävarbeten ett tag nu.

– Däremot så kikar vi hela tiden, när vi har gjort större förändringar av en plats, på hur det har funkat.