I Göteborgsförslaget Ett bebyggt Skanstorget kan aldrig återskapas beskrivs planerna som Skanstorgets dödsdom. Markanvisningstävlingen kallar man skendemokrati.
Läs också: Tre förslag: Så ska nya Skanstorget se ut
– Vad man än väljer så väljer man att uppföra något med 200 bostäder. Det finns inget noll-alternativ, säger Ingemar Mattson, Ordförande i Arkitekternas hus och en av initiativtagarna till motståndet.
Varför är ni emot planerna?
– Allmänna torg är en demokratisk rättighet i en stadsdel. Det här torget, från 1898, har en gång bildats för att vara ett andrum i en tät stadsbebyggelse. Sedan ligger Skanstorget intill Skansberget och Skansen Kronan, de har hört ihop sedan 1600-talet. Skanstorget är den enda platsen där man har fri utsikt mot Skansen Kronan. Det är fullständig skandal att man säljer ut för enskild mark för att privatisera där, säger Ingemar Mattson.
Han är arkitekt och har jobbat med bostäder i över 40 år. Mellan 1978 och 1994 var han en av två ansvariga arkitekter för Bostadsbolagets sex kvarter mellan Skanstorget och Haga Nygata.
Motståndsgruppen Skanstorgets Strategigrupp har i dag cirka 340 medlemmar som bland annat består av hyresgäster och bostadsrättsföreningar i området. Men även organisationerna Arkitekternas hus, Centrum för byggnadskultur och Göteborgs hembygdsförbund.
– Vi är helt ideella och engagerar oss för våra barn och barnbarns framtid i Göteborg, säger Ingemar Mattsson.
Men vi har ju bostadsbrist. Här kan ju 200 familjer få chans till bostad?
– Vi är positiva till att man bygger bostäder, men inte på en allmän historisk plats. Om man börjar bebygga på Skanstorget kan man ju fortsätta med Slottsskogen och Vasaparken, det finns massa platser man kan bygga. Vi står inför en stor utbyggnad i Göteborg. Ju mer staden växer desto mer behövs andrum. Se på Central park i New York eller Hyde Park i London. Där skulle man kunna bygga massa bostäder, men det gör man inte.
Vad vill ni se av Skanstorget?
– Skanstorget ser bedrövligt ut nu. Det är missbrukat. Men det finns massa saker man kan göra där man bevarar den öppna ytan som kan användas av framtida generationer. Platsen har starkt symbolvärde för Göteborg. Det kan vara en grönska, en plats för bollspel eller som en mötesplats. Ett förslag är att uppföra en mindre Saluhall – det har det funnits tidigare på Skanstorget, säger Ingemar Mattsson.