Under en pressträff på måndagen presenterade Statens fastighetsverk, SFV, planerna för Kungliga operans kommande upprustning.
Bland många problem finns rasande fasad, gamla avlopp, bajslukt och mögliga tak. "Operan är i akut behov av renovering, det går inte att lappa och laga längre”, skriver SFV i ett underlag.
Tanken är att rusta upp, renovera och konservera byggnaden, samtidigt som det blir en mindre utbyggnad där rotundan ligger i dag.
– Det blir en liten tillbyggnad, en ny scen för barn och unga och repetitionslokal för baletten, säger Max Elger, generaldirektör för SFV, till Kulturnytt.
Orkestern: "Gå med frack i kylan?
Men för det Kungliga hovkapellet skulle förslaget innebära att de 105 musikerna flyttas till Musikaliska kvarteret några hundra meter bort. Fullkomligt ohållbart, menar orkesterns ordförande och fackligt förtreoendevalde Fredrik Söhngen.
– Musikaliska är ett ännu äldre hus än Operan, med en helt annan akustik. Det är som att be ett fotbollslag eller en tennisspelare att träna på gräs och sedan spela på grus, säger han.
– Vi har instrument för många miljoner som vi köpt själva. Då måste man köra dem med lastbilar Nybroplan, via Hamngatan, Regeringsgatan och ner till Gustav Adolfs torg för att lasta av. Hur tänker man ur ett miljöperspektiv? Det kommer ske dagligen.
– Och vad ska vi göra? Ska vi gå emellan i frack genom kylan?
Dessutom skulle de behöva betala hyror för både Kungliga operan och Musikaliska kvarteret, vilket han menar blir dyrare i längden än Operans eget förslag på ombyggnation för 3,9 miljarder kronor.
– Jag fattar att det handlar om pengar. Men det är väldigt respektlöst mot konstarterna opera och balett. SFV:s förslag är inte ens en dålig nödlösning. Då kan vi lika gärna stänga ner hela operaverksamheten i Stockholm.
Ingen påbyggnad
Det är drygt tio år sedan beslutet om att renovera den 126-åriga operabyggnaden fattades. Förra året ratades två förslag och det nuvarande togs fram. Det blir därmed ingen utbyggnad med en ljusare entré mot Kungsträdgården som operan själva hade önskat. Inte heller någon större byggnad ovanför Café Opera för en andra scen och utrymmen för musiker i Kungliga hovkapellet.
– Eftersom huset ska stänga om två år måste vi hitta en konkret, fungerande plan framåt. Och då vurmar vi för en påbyggnad, säger vd:n Fredrik Lindgren till SR.
Renoveringen beräknas kosta 3,1 miljarder kronor tills dess att Kungliga operan öppnar igen 2031. Godkänns förslaget av regeringen drar renoveringarna igång den 1 juli 2026.
"Går inte att lappa och laga längre"
Statens fastighetsverk begär 90 miljoner kronor och ett år för att utreda renoveringen av Kungliga operan.
Operan är i akut behov av renovering, det går inte att lappa och laga längre”, skriver Statens fastighetsverk, SFV, i ett underlag.
Det har gått tio år sedan dåvarande alliansregeringen beslöt att det var dags att sätta igång renoveringsarbetena.
I mars ratade regeringen de två förslag som tagits fram och begärde in ett tredje. Det blir därmed ingen utbyggnad mot Kungsträdgården.
– Operahuset är gammalt och fallfärdigt och vi måste komma igång med en ombyggnad. Det är klart att vi är otåliga men det måste ju bli bra. Det är bättre att ta ett välgrundat beslut än att stressa fram ett felaktigt, säger Jenny Mattsson, pressansvarig vid Kungliga operan.
Statens fastighetsverk har begärt 90 miljoner kronor för att kunna ta fram ett nytt förslag på ett år, enligt Fastighetsvärlden.
Tidningen skriver att kostnaden för hela projektet bestäms i förstudien men att det i SFV:s investeringsplan uppgår till 2,6 miljarder kronor idag.
Det bygger på det så kallade nollalternativet, och är den renovering som krävs för SFV att nå upp till ansvaret som fastighetsägare. Enligt Operan ska förslaget bygga på en ”ringa utbyggnad” för teknisk utrustning som tar upp mycket plats i ett gammalt hus.
– Får vi inte bygga ut skulle det innebära att vi i princip skulle få mindre ytor. Sedan skulle vi så klart behöva ännu mer plats för att ha en bra arbetsmiljö och kunna ta emot publiken på ett bra sätt, säger Jenny Mattsson.
I dag betalar Operan runt 23,5 miljoner kronor i årshyra och kontraktet sträcker sig till slutet av 2024, skriver Fastighetsvärlden.
Vad hyran kommer att landa på efter renoveringarna är okänt, men klart är att den kommer att höjas.
– Kungliga operan firar 250 år i år, och vi hoppas att vi ska få finnas lika länge till, säger Jenny Mattsson.
Mitt i