Det där var blinkningar till klassiska sommarpsalmer för den som inte vet. Men referenserna är inte tagna ur luften. Vid paviljongen och grusfotbollsplanen, som blir mindre, har ett gäng byggarbetare dragit i gång bygget av en köksträdgård. I höst börjar skolan plantera.

– Från skolträdgården ska vi kunna plocka grödor för till exempel hemkunskapen och fritids, säger biträdande rektorn Åsa Henricson.

"Kojor och gångar"

Byggarbetarna kommer att jobba vidare med mark även närmre skolans huvudbyggnad. Där blir det till exempel växtlighet på en yta som i dag delvis består av en stötdämpande matta. I underlaget kallas ytan körsbärsträdgården.

– Vi har ritat förslag med hjälp av barnen i tvåan och femman, säger Sussie Tenggren som jobbat på skolan i 40 år.

Sussie pekar på den i dag lite trista terrasstrappan, som byggdes för planteringar som aldrig förverkligades.

– På den ska det bli kojor, gångar, odlingar och en liten scen. På en av ytorna nedanför avsatserna kommer labyrinten. Barnen ska kunna leka här.

Trappetagen ska göras roligare än de är i dag.

Trappetagen ska göras roligare än de är i dag.

Anders Björklund

Bygget klart i sommar

Skolan skickade in sitt förslag till stadshuset. Men att staden redan gick i tankar på grönare skolgårdar kände Sussie inte till. Staden nappade hur som helst på initiativet och kopplade in en trädgårdsarkitekt i utformningen. Nu satsas över 4 miljoner kronor på omvandlingen. Själva bygget ska bli klart i sommar.

Tanken är en grönare skolgård som också ska främja biologisk mångfald och inbjuda till lek. Den nya skolgården ska också kunna användas i undervisningen.

Vad ser du mest fram emot?

– Allt. Det ska bli jättekul, säger Sussie Tenggren.