Den 1 maj 2025 kan en ny lag om kamerabevakning börja gälla, om regeringen får som den vill. Enligt förslaget, som nyligen skickades till lagrådet, ska kommuner och andra offentliga aktörer slippa att ansöka om tillstånd hos Integritetsskyddsmyndigheten för att sätta upp övervakningskameror på till exempel gator, torg och i parker.
I Järfälla kommun välkomnas det av det politiska S- och M-styret, vilket Mitt i har skrivit om.
I Sundbybergsstyrets största parti är entusiasmen mer sparsam. Kommunstyrelseordförande Peter Schilling (S), menar att risken för rättsosäkerhet och otillåten kameraövervakning är för stor.
"Detta är ännu ett lagförslag, likt angiverilagen, som kränker det demokratiska samhälle vi vill upprätthålla", skriver han till Mitt i.
Bedömningen bör göras av myndigheter med rätt kompetens, fortsätter han:
"Inte aktörer som vill sätta upp kameror."
Peter Schilling (S).
Torbjörn Bergsdal
Vilka ställen i Sundbyberg som skulle behöva kameror vill Peter Schilling inte spekulera i.
"Jag är inte rätt person att göra den bedömningen utan överlåter det till de rätta myndigheterna med rätt kompetens och profession."
M: "Jättebra"
Moderaternas förre gruppledare Axel Conradi har tidigare förordat kameraövervakning på den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby.
Sedan dess har Gustaf Reinfeldt tagit över Conradis roll. Han är för kameror på bron – om polisen ser behovet av det.
"Det är väl främst en fråga för expertisen, men vi ser gärna bevakning på de platser som polisen bedömer relevanta", skriver han till Mitt i.
När det gäller regeringens förslag är han positiv.
"Jättebra att polisen snabbare får de verktyg de behöver för att fånga brottslingar och skapa trygghet!"
S kritiserar förslaget för att riskera att leda till rättsosäkerhet. Hur ser M på det?
"Ska vi få ordning på brottsligheten och otryggheten behöver vi politiker fatta tuffa beslut. Att Socialdemokraterna är kritiska till trygghetsskapande förslag är oroväckande."
Polisen: "Komplement"
Enligt kommunpolis Johanna Lehnberg finns platser i Sundbyberg "som framåt skulle kunna bli föremål för kamerabevakning". Hon kan i nuläget inte säga vilka.
När det gäller kamerornas effekter saknas i dag djupare analyser och utvärderingar. Johanna Lehnberg ser dock positivt på polisens kamerabevakning i Sundbyberg, eftersom den enligt henne hjälper till att öka tryggheten samt förebygga och utreda brott.
"Däremot ersätter kamerorna inte den lokala polisiära närvaron utan är ett komplement till polisens arbete", skriver hon till Mitt i.