Neonskyltarna hade sin storhetstid mellan 1930- och 50-talet. Därefter ersattes de allt oftare med ljusskyltar i form av plastlådor.
Nu vill den ideella föreningen Renoveringsraseriet lyfta en byggnadsdetalj som håller på att försvinna.
Tanken med tävlingen är att få fastighetsägare, politiker och allmänheten att få upp ögonen för ett hotat byggnadsarv och få fler att uppskatta det som är kulturhistoriskt värdefullt, menar föreningen.
– Vi måste bli betydligt bättre på att vårda och bevara vårt byggnadsarv, för det är inte hållbart att slänga gammalt och köpa nytt. Att vårda det tidstypiska gör vår närmiljö vackrare, säger Gustav Bergström, Renoveringsraseriets generalsekreterare i ett uttalande.
Följare kan rösta
Det råder ännu ingen brist på fina ljusskyltar. Förslagen har strömmat in. En jury, bestående av Renoveringsraseriets ordförande Alfred Skogberg och generalsekreterare Gustav Bergström med flera, har nu valt ut tio skyltar som följarna kan rösta på mellan 7 och 14 december.
En av de tio skyltarna som har chansen att utses till landets vackraste ljusskylt återfinns i Göteborg. Det handlar om en neonskylt på Liseberg.
– En stor del av skyltarna har kasserats och de som finns kvar förtjänar att vårdas och bevaras för framtiden. Det är vårt kulturarv det handlar om och det är hotat. Därför har vi varje år en tävling för att uppmärksamma en specifik byggnadsdetalj, säger Alfred Skogberg, ordförande i Renoveringsraseriet.
Renoveringsraseriet har tidigare anordnat de tävlingarna #vackrastebalkongen och #vackrasteporten. I år blev det i stället #vackrasteljusskylten.
Tävling om neonskyltar