När Veronica och Sandra har hämtat sina barn i förskolan händer det att kanyler ligger i trapphusen när de kommer hem. På väggar och golv finns blodstänk – spår efter dem som injicerat narkotika.
– Det är otroligt obehagligt, särskilt närs man har små barn. En gång låg en man i trapphuset med en spruta och blod intill sig, berättar Veronica.
Veronica och Sandra bor på Förmansvägen, intill Årstadals tvärbanestation. Där hoppar langare av tågen och möter köpare intill stationen för en snabb affär. Problemet har eskalerat under de senaste 1,5 åren.
– Jag har sett folk sälja droger många gånger utanför Ica. De som har fönster mot stationen ser det ofta, säger Veronica.
Spår efter narkotika-missbrukare i trapphus i Årstadal.
Privat
Startade upprop
Nyligen startade hyresgäster nätuppropet ”Öka tryggheten i kvarteret Golvläggaren, Årstadal”, på grund av de problem narkotikahandeln för med sig. Hittills har nära 200 personer skrivit på. Listan ska lämnas till Stockholmshem. Kravet är att hyresvärden gör mer för att försvåra för utomstående att ta sig in i portarna.
– Det är alldeles för lätt att ta sig in. I påskas uppmanade jag folk i vår lokala Facebookgrupp att inte låta sina barn gå som påskkärringar i vårt trapphus för att det låg kanyler där och var blodigt, berättar Sandra.
Blodfläck på golvet i trapphus i Årstadal, där en missbrukare injicerat.
Privat
Går in genom garaget
Garaget är ett problem i sig. Hyresgästerna delar garageinfart med matbutiken intill och när varuleveranser pågår står infarten öppen länge. Från garaget tar sig oönskade besökare sedan in i trapphusen genom olåsta dörrar.
– Vi har frågat Stockholmshem om det går att ha dem låsta men det går inte på grund av brandskydd, säger Sandra som också påpekar att man haft problem med ytterportar som inte stängs ordentligt.
Hon har funderat på att flytta.
– Det har jag absolut gjort, trots att jag tycker om området och har bra grannar. Jag känner oro för barnens skull, säger hon.
Stockholmshem agerar
Problemen finns i flera av bostadskvarteren runt tvärbanan och på Stockholmshem är man väl medveten om dem. I ett mejl skriver pressavdelningen att man arbetar aktivt för att försvåra för obehöriga att ta sig in (se faktaruta över åtgärder). Dessutom har man ett samarbete med polisen, men ”ser att det kan bli ännu bättre”.
För polisen är Årstadal inte prioriterat. Knutpunkten för droghandel är Liljeholmens centrum, även om den sprider sig till närområden. ”Vi ökar den polisiära närvaron när omständigheterna tillåter det”, skriver kommunpolisen Christoffer Peyre och lägger till att polisen ofta måste ha fokus på mer utsatta områden.
För Sandra och Veronica står ökad polisnärvaro på önskelistan, även om de inser att andra områden är mer utsatta.
– Narkotikamissbruk är ett samhällsproblem. Vi har inte lösningen på hur man ska få stopp på missbruk, men vi vill ha trygghet i vårt kvarter, säger Sandra.
Sandra och Veronica heter egentligen något annat.